Pe hârtie, după recensământul populaţiei, fiecare român va fi mai bogat cu până la 18%, rata şomajului în România se va dubla, de la 4,89% în prezent la 10,15%, iar România va trebui să aibă mai puţini parlamentari. Acestea sunt doar câteva dintre consecinţele la care se aşteaptă statisticienii după efectuarea recensământului populaţiei care se va desfăşura după o nouă metodologie europeană.
Pentru prima dată, românii care locuiesc în străinătate de peste 12 luni nu vor mai figura în raportările privind populaţia României. Ca urmare, populaţia activă a României este de aşteptat să scadă, scriptic, cu aproximativ 2-3 milioane de persoane, respectiv cu numărul românilor care muncesc în străinătate, informează Mediafax.
"Va fi un recensământ cu multe surprize. Unele efecte nici nu pot fi intuite. Nu ne-am mai confruntat niciodată cu o asemenea situaţie, pentru că este probabil că după recensământ va reieşi că populaţia României va fi de 18 -19 milioane de locuitori, având în vedere că se vor scădea 2-3 milioane de români care sunt peste hotare de mai mult de 12 luni. Iar de aici, vor rezulta o serie de implicaţii foarte seriose", a declarat pentru Gândul profesor emerit doctor Vasile Gheţău, profesor la Facultatea de Sociologie de la Universitatea Bucureşti şi directorul Centrului de Cercetări Demografice din cadrul Academiei Române.
Gheţău spune că principalul efect al scăderii populaţiei va fi, de fapt, reducerea populaţiei active a României de la 10 milioane în prezent, la 7-8 milioane.
"De aici vor rezulta o serie de efecte, unele pozitive, altele negative. De exemplu vom avea un PIB pe cap de locuitor mai mare, o rată a şomajului mult mai mare decât acum, precum şi un nou raport persoane inactive/persoane active", ne-a explicat profesorul.
După recensământ, va reieşi că, teoretic, pe hârtie, fiecare român va fi mai bogat. "PIB-ul pe cap de locuitor va creşte doar pentru că PIB-ul total se va împărţi la mai puţine persoane. Prin urmare, la o reducere a populaţiei cu 2 milioane de locuitori, PIB-ul pe cap de locuitor va creşte cu aproape 3.000 de lei, ajungând la 27.439 lei/an faţă de nivelul actual de 24.459 lei/an", a spua Andreea Paul Vass, consilier de stat al premierului Emil Boc, într-un răspuns trimis la solicitarea Gândul. Vass consideră că dacă vom avea o scădere mai drastică, deci în cazul unei populaţii de 18 milioane, indicatorul PIB pe cap de locuitor va ajunge la 28.964 lei/an, în creştere cu peste 18%.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News