Cum poate cineva să comită o crimă în somn? „Anna O” este un roman plin de abordări psihologice care stârnesc curiozitatea cititorului, chiar dacă știi tot ce s-a întâmplat încă din primele pagini.
Romanul „Anna O”, un thriller psihologic, este deja considerat un succes editorial la nivel global. Autorul său, Matthew Blake, a primit doar în primele 48 de ore de la publicare oferte din 16 țări În două săptămâni, numărul acestora se ridicase la 23. Cu atât mai mult, „Anna O” este cartea de debut a scriitorului britanic.
Ea poate fi găsită în România la editura Trei, iar succesul său global face cartea să fie dată ca pâinea caldă.
Nici nu trebuie să parcurgi toate paginile că deja descoperi ceva atipic în privința narativei: cititorului i se relevă „finalul” încă din primele pagini. Este subliniată tehnica lui Matthew Blake de te păstra ancorat în narațiune chiar dacă știi cine ce a făcut.
Unul dintre punctele forte constă în analiza psihologică pentru care autorul pare că s-a pregătit temeinic. Sunt analizate cotiturile din viețile personajelor din perspectiva criminalistică, psihologică, judiciară și chiar medicală. Am descoperit prin cartea lui Matthew Blake „legenda” drogului urban Respirația Dragonului (Scopolamină), prin care devii total un „zombie”, de exemplu.
De-a lungul celor 526 de pagini, cititorii pot avea sentimente mixte, iar dacă la început devii atașat de unul dintre personaje, afli până la final că, de fapt, a fost o alegere greșită. Nu există personaje „bune” sau „rele” - și nu ți se va dezvălui prea curând acest aspect.
Unul dintre subiectele principale este legat de „Sindromul Resemnării”, un fenomen psihologic întâlnit în ultimii ani la copiii imigranți din Suedia. Există cazuri (reale) de copii care au dormit sau nu au deschis ochii timp de ani de zile din cauza traumelor la care au asistat în țările de origine. În „Anna O”, Anna dezvoltă acest sindrom pe o cale atipică, însă subiectivitatea perspectivelor psihologice conferă cu atât mai multă libertate interpretărilor și imaginației (dacă o păstrezi în parametrii realismului).
Finalul lasă cititorul, poate chiar îl îndeamnă, să rememoreze fiecare aspect-cheie al narațiunii, făcându-l să ia parte la dezlegarea misterului care învăluie mai multe crime controversate.
Nu este o dezvăluire majoră să spunem că Anna a comis o crimă cu 2 victime deoarece și cititorul află acest lucru din primele pagini, însă le-a comis în somn.
După fapta șocantă, ea intră într-un somn adânc, rămânându-i psihologului Benedict Prince să afle cum o poate trezi pe „Frumoasa Adormită” pentru a putea fi judecată de autorități.
Elementul răzbunării este motivul principal al romanului - și din nou - cititorul va reuși să afle acest aspect abia spre final.
„Anna O” este o lectură neașteptată, atipică și inedită. Interacțiunea cu cititorul face ca întreaga narațiune să devină captivantă pentru oricine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News