O poveste originală care abordează cele mai „negre” probleme psihologice - și șocante.
„Ciudata Sally Diamond”, scrisă de Liz Nugent și pe care o puteți găsi la editura Crime Scene Press, este un bestseller internațional care foarte greu poate fi descris fără a nu dezvălui detalii importante ale poveștii.
Unii spun că e roman polițist - în timp ce alții, în categoria cărora mă aflu și eu, spun că este un thriller psihologic foarte greu de „digerat”; Ar trebui să-ți dea de gândit chiar rezumatul de pe coperta cărții: „Sally și-a aruncat tatăl la gunoi, îndeplinindu-i astfel ultima „dorință”. Cititorul se va confrunta cu fenomene șocante care se întâmplă și în realitate.
Abordând aspecte psihologice cunoscute, mai înfircoșător fiind faptul că acestea sunt destul de întâlnite și în lumea reală (relațiile abuzive dintre părinți și copii, grooming, obsesii și multe altele, dar și experimente psihologice), romanul a fost scris cu meticulozitate, autoarea apelând la diverși specialiști din domeniul psihologiei pentru a încerca să descrie cât mai bine provocările pe care le confruntă personajele.
Structura poveștii este divizată, astfel că, la un moment dat, cititorul pășește concomitent în procesele psihologice a două personaje diferite care se confruntă cu grave probleme sociale, dar care împărtășesc un trecut și o origine foarte similare.
Liz Nugent, autoarea cărții de față, este o scriitoare multiplu premiată, câștigând de patru ori „Irish Book Awards”, dar și „James Joyce Medal for Literature”. Liz Nugent este irlandeză, iar mare parte din acțiune se desfășoară în Irlanda de astăzi, concentrându-se puternic și pe zilele anilor 1960 - 1980. În carte este menționat, de asemenea, și începutul pandemiei Covid-19.
Deși este atât de macabră (efect amplificat de faptul că, spre deosebire de un film, îi rămâne cititorului să-și imagineze grafica faptelor relatate dintr-o carte), „Ciudata Sally Diamond” te va captiva între filele sale, făcându-te să continui fără oprire - am parcurs cartea integral în aproximativ 10 ore, 5 dintre acestea petrecându-le într-un tren.
Un aspect care este bine primit în privința acestui roman este faptul că acțiunea se petrece direct, astfel că cititorul nu trebuie să treacă de acel prag de aproximativ 80 de pagini ca în majoritatea cărților, caracterizat, de obicei, de fixarea timpului, spațiului, acțiunii și descrierii personajelor. Structura se păstrează până la finalul romanului (poate acesta fiind și unul dintre motivele pentru care cititorului îi este atât de comod să rămână constant în parcurgerea cărții).
Cu toate acestea, poate că este nevoie și de un „disclaimer” pentru cei slabi de înger - romanul te va lăsa să te confrunți cu personaje și situații care te vor face să uiți că doar citești o carte datorită realismulului din spatele caracterelor (și a progresului personal acestora) - astfel că, dacă te consideri o persoană cu empatie, va trebui să te înarmezi, într-un fel sau altul.
Cele 400 de pagini pline de descoperiri și evoluții îți vor rămâne mult timp în minte și înainte, dar și după ce citești „Ciudata Sally Diamond”, finalul fiind unul extrem de neașteptat.
Pentru a înțelege și mai bine cartea lui Liz Nugent din afară, precizez câteva dintre opiniile altor 3 scriitori: „Întunecată, captivantă și profund emoționantă” (Ruth Ware), „O lectură uimitoare... ce personaj uluitor!” (Anthony Horowitz), „M-a înfiorat (în sens pozitiv)... e grozavă.” (Ian Rankin).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News