Recenzorii care au colectat, deja, datele a 5,5 milioane de români sunt nevoiţi să se întoarcă la casele vizitate, pentru a completa fişele cu CNP-ul celor recenzaţi care au refuzat să îl declare, luându-se după purtătorul de cuvânt al INS care anunţa, la sfârşitul săptămânii trecute, că oamenii nu sunt obgligaţi să îşi declare codul numeric personal. Preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, spune că refuzul populaţiei de a furniza informaţii despre CNP, limba maternă sau naţionalitate, este ilegal.
Purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică Vladimir Alexandrescu, declara, sâmbătă, într-o conferinţă de presă că "nimeni nu este obligat să furnizeze CNP-ul, dacă dintr-un motiv sau altul nu doreşte să facă acest lucru.
Voineagu a mai spus că declaraţia de presă a fost înţeleasă greşit.
Colectarea codului numeric personal în procesul de recenzare este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr. 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din România în anul 2011.
Astfel, articolul 2, alin. (1) "Persoanele [ ....] sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ datele şi informaţiile prevăzute în programul de recensământ. (2) Nerespectarea prevederilor alin.(1) atrage răspunderea contravenţională a celor vinovaţi."
Citeşte şi:
Vladimir Alexandrescu demis de la INS la 4 zile după gafa cu CNP-ul de la recensământ
UPDATE:
Recenzorii se întorc după CNP-urile nedeclarate la recensământ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News