Recep Tayyip Erdogan a afirmat că țara sa are o "relație specială" cu Vladimir Putin.
Turcia are o relație "specială" și în creștere cu președintele rus Vladimir Putin, în ciuda presiunii crescânde asupra Ankarei pentru a ajuta la întărirea sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat CNN, înainte de scrutinul alegerilor prezidențiale de săptămâna viitoare.
"Nu suntem într-un punct în care am impune sancțiuni Rusiei așa cum a făcut Occidentul. Nu suntem obligați de sancțiunile Occidentului. Suntem un stat puternic și avem o relație pozitivă cu Rusia", a declarat Erdogan pentru Becky Anderson de la CNN.
"Rusia și Turcia au nevoie una de cealaltă în toate domeniile posibile", a adăugat el.
Erdogan este aparent favoritul în cursa prezidențială a Turciei. El și principalul său rival, Kemal Kilicdaroglu, au divergențe în legătură cu o serie de probleme de politică externă, inclusiv diplomația cu Occidentul și Rusia. Kilicdaroglu a promis că va repara anii de diplomație tensionată cu Occidentul.
El a mai spus că nu va încerca să imite relația lui Erdogan cu Putin, bazată pe personalitate, și, în schimb, va încerca să recalibreze relația Ankarei cu Moscova pentru a fi "condusă de stat". Dar în zilele premergătoare primului tur al cursei prezidențiale din 14 mai, Kilicdaroglu și-a ascuțit tonul asupra Kremlinului, acuzându-l că se amestecă în alegerile din Turcia și amenințând că va rupe relația dintre cele două țări.
"Dragi prieteni ruși, sunteți în spatele montajelor, conspirațiilor, conținutului profund fals și înregistrărilor care au fost expuse ieri în această țară. Dacă vreți continuarea prieteniei noastre după 15 mai, luați mâna de pe statul turc", a scris el pe Twitter.
În schimb, Erdogan și-a întărit relația cu Putin și crede că Occidentul ar trebui să-i urmeze exemplul.
"Occidentul nu conduce o abordare foarte echilibrată. Aveți nevoie de o abordare echilibrată față de o țară precum Rusia, care ar fi fost o abordare mult mai norocoasă", a spus el pentru CNN.
El și-a acuzat rivalul că încearcă să "desprindă" Turcia de Rusia.
De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Erdogan a apărut ca un agent de putere cheie, adoptând un act de echilibrare crucial între cele două părți, cunoscut sub numele de "neutralitate pro-ucraineană". El a ajutat la intermedierea unui acord cheie cunoscut sub numele de Inițiativa Coridorului pentru Cerealele Mării Negre, care a deblocat milioane de tone de grâu blocate în Ucraina, evitând o criză globală a foametei. Acordul a fost prelungit cu încă două luni miercuri, cu o zi înainte să expire.
"Acest lucru a fost posibil datorită relației noastre speciale cu președintele Putin", a spus el pentru CNN, referindu-se la acordul cu cereale.
Comerțul ruso-turc ajunge la 62 de miliarde de dolari anual. La începutul acestui an, Putin a semnat un acord cu Turcia, oferind țării o amânare a plăților pentru gazul rusesc, într-o mișcare despre care se credea că ajută la creșterea șanselor lui Erdogan la alegeri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News