RECESIUNE ROMÂNIA: Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, explică situația economiei

Liviu Voinea, Victor Ponta
Liviu Voinea, Victor Ponta

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a transmis, joi, că România a înregistrat o încetinire a ritmului de creștere economică. El a precizat însă că țara noastră este în grafic pentru un avans al economiei de 2,8% în 2014, ținta pe care este fundamentat bugetul de stat.

Citește și: Trei concluzii după cifrele Eurostat. Cum stă România, în raport cu vecinii

"Ținta pentru tot anul este o creștere economică de 2,8%. Noi avem o creștere de 2,4% pe brut și de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar ușor mai mare decât cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a încheiat cu o creștere economică de 3,5%. Suntem în grafic pentru o creștere de 2,8% în 2014, pe care este construit bugetul", a afirmat Liviu Voinea, citat de Agerpres.

Vezi și: Victor Ponta, veste bună: România continuă creșterea economică

Contribuție negativă pentru agricultură

El a explicat că structura creșterii economice s-a modificat, pentru că agricultura are acum o contribuție negativă, în timp ce anul trecut a avut o contribuție pozitivă la creșterea PIB.

"În schimb, consumul are acum o contribuție pozitivă, după ce anul trecut a fost stagnant. De asemenea, producția industrială și exporturile au contribuții pozitive. Importantă nu este atât evoluția de la un trimestru la altul, pentru că aceasta este influențată de factori sezonieri, conjuncturali, cât cifra anualizată de creștere economică. Avem 2,4% creștere economică, o cifră foarte bună și peste media zonei euro, peste media Uniunii Europene. Avem o încetinire a ritmului de creștere economică față de, să spunem, trimestrul I, dar nu o scădere, o încetinire a ritmului de creștere", a continuat Liviu Voinea.

Citește și: Piețele financiare, în stare de șoc. Ungaria, marea surpriză

Ritm accelerat de creștere în semestrul 2

Ministrul delegat pentru Buget a apreciat că este foarte posibilă o accelerare a ritmului de creștere economică în a doua jumătate a anului 2014, datorită spațiului fiscal pe care autoritățile îl au la dispoziție.

"Deficitul bugetar la șase luni a fost 0,5% din PIB, iar datele preliminare la șapte luni sugerează un deficit bugetar de 0,27-0,3% din PIB. Până la 2,2% din PIB (ținta de deficit bugetar pentru anul 2014 — n.r.) este un spațiu fiscal considerabil, care va permite creșterea investițiilor publice. De asemenea, în zona sectorului privat, la 1 iulie au intrat în vigoare neimpozitarea profitului reinvestit, care ar trebui să stimuleze investițiile private, și o nouă creștere a salariului minim, care ar trebui să stimuleze consumul privat", a conchis Liviu Voinea.

Vezi și: Băsescu: Români, criza e aproape. Trag un semnal de alarmă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel