Creșterea economică germană s-a oprit în al doilea trimestru al acestui an, potrivit datelor publicate vineri de biroul de statistică al Germaniei.
După ce a înregistrat o creștere de 0,8% în primul trimestru al anului, cea mai mare economie a Europei a stagnat.
„Condițiile economice globale dificile cu pandemia în curs, lanțurile de aprovizionare întrerupte, prețurile în creștere și războiul din Ucraina se reflectă în mod clar în evoluțiile economice”, a spus biroul de statistică, potrivit Politico.
Comunicarea germană urmează datele privind PIB-ul francez, care arată că a doua cea mai mare economie a zonei euro s-a extins cu 0,5% în al doilea trimestru, după ce s-a contractat cu 0,2% din ianuarie până în martie.
Între timp, economia spaniolă s-a extins cu 1,1% pe trimestru, a raportat biroul său de statistică în această dimineață.
Pe măsură ce criza gazelor se desfășoară, creșterea economică se va încetini semnificativ. Cel mai recent sondaj PMI a sugerat că activitatea de afaceri din zona euro s-a contractat în iulie.
Fritzi Koehler-Geib, de la banca de dezvoltare de stat KfW, a declarat că „o recesiune este în aer”, având în vedere prăbușirea indicelui Ifo privind climatul de afaceri, care a atins luna aceasta cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, și a indicelui managerilor de achiziții, care a înregistrat citiri fulger sub pragul de creștere.
„În cele din urmă, modul în care economia a evoluat de fapt depinde de livrările de gaze ale (președintelui rus Vladimir) Putin”, a declarat Joerg Kraemer de la Commerzbank.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou maxim istoric în luna iulie, ceea ce menţine presiunile asupra Băncii Centrale Europene să opteze pentru o nouă majorare semnificativă a costului creditului în luna septembrie, transmite Reuters.
Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 8,9% în luna iulie 2022, depăşind precedentul maxim istoric de 8,6% înregistrat în luna iunie. Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat este peste estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 8,6%.
La fel ca şi în lunile precedente, creşterea inflaţiei în zona euro se explică prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de două cifre, cu o majorare 39,7%, mai mică totuşi faţă de avansul de 42% înregistrat în luna iunie, în timp ce preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 9,8%, după o creştere de 8,9% în luna iunie. De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut şi ea până la 5%, la 4,6% în luna iunie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
În rândul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie se înregistrează în ţările baltice, toate cu o creştere a preţurilor de peste 20%, în frunte fiind Estonia (22,7%), urmată de Letonia (21%) şi Lituania (20,8%). La polul opus, cea mai mică creştere a preţurilor se înregistrează în Malta (6,5%) şi Franţa (6,8%).
Separat, Eurostat a dat publicităţii şi o serie de date care arată că economia zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea al acestui an, cu un avans de 0,7% faţă de trimestrul precedent. Aceste date sugerează că deşi războiul din Ucraina continuă să umfle preţurile în cele 19 ţări care au trecut la moneda unică, totuşi nu a oprit încă economia. După un avans al PIB de 0,5% în primele trei luni ale anului, economiştii se aşteptau la o încetinire semnificativă în al doilea trimestru al acestui an. Însă datele surprinzătoare publicate vineri de Eurostat arată că activitatea economică a fost stimulată de evoluţia bună a serviciilor turistice, graţie ridicării restricţiilor care aveau legătură cu pandemia.
În ritm anual, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat un avans de 4% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe o creştere de 0,2% de la un trimestru la altul şi pe un avans de 3,4% în ritm anual.
Chiar dacă Germania, cea mai mare economie din zona euro, a înregistrat o performanţă sub aşteptări în trimestrul aprilie-iunie, în condiţiile în care PIB-ul său a stagnat, Franţa a depăşit aşteptările cu un avans de 0,5% de la un trimestru la altul, în timp ce economiile Italiei şi Spaniei au înregistrat creşteri surprinzătoare de 1%, respectiv 1,1%.
Imediat după publicarea acestor date, moneda euro s-a apreciat cu 0,2% până la 1,0219 dolari, în timp ce indicele bursier pan-European Stoxx 600 a crescut cu 0,8% până la 436,36 puncte, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci