Rechinii te pot vedea înotând în apă, chiar dacă tu nu îi poți vedea, avertizează un expert.
Dacă noi nu vedem rechini în larg, asta nu înseamnă că ei nu sunt acolo, avertizează specialiștii. Atunci când suntem în mare ar trebui să fim vigilenți, susține un cercetător britanic care explică că rechinii simt prezența oamenilor în mare, chiar dacă ei nu pot fi observați.
"Doar pentru că nu vezi un rechin nu înseamnă că rechinul nu te vede. De cele mai multe ori, te lasă în pace", avertizează David Shiffman, biolog specialist în viața marină, scrie Daily Star.
Avertismentul expertului vine în contextul în care în ultima vreme au apărut tot mai multe filme cu rechini care îi îngrozește pe oameni. În plus, și incidentele din ultima vreme, în care oamenii au fost mutilați sau chiar omorâți de rechini, i-au făcut pe mulți să se teamă să mai înoate în mare sau în ocean. Cel mai recent caz este cel din Egipt. La începutul lunii iunie, două femei au fost ucise de rechin, în Hurghada, Egipt. Ambele atacuri s-au produs în aceeași zonă, aproape de mal, la doar aproximativ 600 de metri unul de celălalt, iar una dintre victime era româncă.
O nouă cercetare inovatoare a descoperit un rechin care "încalcă toate regulile naturii". Rechinii epoleți, descoperiți de către oamenii de știință în Marea Barieră de Corali din Australia, se pot deplasa pe uscat mergând înainte cu aripioarele lor și sunt capabili să supraviețuiască până la două ore fără oxigen, scrie Daily Star.
Într-o declarație, cercetătorii de la Florida Atlantic University au explicat că rechinii din această specie sunt capabili să iasă din apă folosind înotătoarele lor și pot rezista 2 ore fără oxigen din cauza unui unor modificări apărute din cauza "condițiilor de mediu provocatoare".
Habitatul lor, Marea Barieră de Corali din Australia de Sud, poate fi uneori complet izolat. Prin urmare, rechinii își folosesc aripioarele în formă de paletă pentru a "intra în mici crăpături de recif pentru a evita prădătorii aerieni și acvatici". Oamenii de știință investighează acum modul în care aceste abilități de "mers" se schimbă în dezvoltarea timpurie a rechinului epolet.
Autorul principal al studiului, dr. Marianne E. Porter, a comentat: "Studiul locomoției rechinilor epoleți ne permite să înțelegem capacitatea acestei specii - și, probabil, a speciilor înrudite - de a se deplasa în interiorul și departe de condițiile dificile din habitatele lor".
Dr. Porter a cerut acum investigații suplimentare asupra schimbărilor climatice și asupra modului în care acestea vor modifica condițiile pentru rechinii epoleți în viitor. Aceștia pot fi cheie pentru oamenii de știință pentru a afla mai multe despre evoluția rapidă. În comparație cu rechinii ciocan, de exemplu, care au evoluat cu peste 45 de milioane de ani în urmă, potrivit Muzeului Național de Istorie din Londra, rechinii epoleți și-au evoluat probabil capacitatea de a merge în doar 9 milioane de ani. Deși ideea că acești rechini se pot deplasa ar putea face oamenii nervoși, rechinii epoleți nu reprezintă nicio amenințare pentru oameni. Creaturile mănâncă pești mici, crustacee și viermi, și nu există dovezi că ar fi periculoși pentru oameni. Alte specii de rechini care merg pot fi găsite în Australia, Indonezia și Papua Noua Guinee. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu