Geanin Șerban, preşedinte Asociația OIREP Ambalaje, anunţă necesitatea unui set de măsuri pentru a putea vorbi despre reciclarea responsabilă în România.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul dezbaterii "Reciclarea, în fața unor noi provocări legislative", organizată de DC MEDIA GROUP.
”Se modifică la nivel european punctul de măsurare. În mod practic, ar trebui odată cu modificarea acestui punct de măsurare să fie colectate cantități mult mai mari de deșeuri, pentru a raporta aceeași cantitate de material reciclat. Ca să fiu mai bine înțeles, sticla de apă care era dusă până acum la un reciclator de pet era luată ca atare, ca o cantitate. În etapa următoare, în mod corect, spunem noi, va trebui să dăm de-o parte cantitatea reprezentată de top, eticheta și așa mai departe și dacă vorbim de cantități reciclate de PET, să rămână doar cantitățile de PET. Impactul este major, se vorbește la nivel european de o necesitate a creșterii colectării chiar cu două cifre, deci peste 10%, iar dacă ne întoarcem în România, la sfârșitul anului viitor va fi o schimbare majoră, introducerea sistemului garanție - returnare pe care producătorii și l-au asumat responsabil, ca de fiecare dată, pentru realizarea obiectivelor. Uitându-ne în țările în care reciclarea a ajuns la o cotă considerabilă, constatăm că există un set de măsuri aproape comune, care lipsesc din nefericire în România și fără de care niciunul dintre acele state nu a putut face pași consistenți în ceea ce privește realizarea obiectivelor.
Mă refer aici la taxa de depozitare, care este întotdeauna necesară pentru a fi o stavilă în depozitare și a-i determina pe toți să reintroducă cantitățile în reciclare. În România, de ani de zile, această taxă de depozitare este la o valoare atât de mică încât se transformă, sper să nu greșesc, într-o sursă de venit pentru cei care o încasează. Astăzi este la aproximativ 80 de lei, se discută de ani de zile creșterea la măcar 120 de lei, pe un principiu simplu: trebuie să fie mult mai scump să depozitezi decât să reciclezi. În același timp, complementar, s-a făcut referire, inclusiv de către autorități la implementarea concretă a principiului ”plătești cât arunci”. La fel trebuie cumulat inclusiv cu taxa de depozitare. Cel care nu face nimic, ca obligație a fiecărui cetățean de a colecta separat, să plătească mult mai mult decât cel care face un efort minim, am afirmat noi în campania națională pe care am derulat-o. În gospodăria fiecăruia să pună separat deșeurile și după cum preciza domnul director Teodoru, va influența inclusiv costurile finale ale întregului proces de reciclare.
Putem vorbi în continuare de lipsa infrastructurii, atât ca structură, cât și ca număr pus la dispoziția cetățeanului și putem vorbi și de eficiența campaniilor de conștientizare. În lipsa acestor măsuri la nivel național, nu vom putea avea pretenția că vom realiza obiectivele de reciclare. Surprinzător, în loc să alocăm timp și resurse pentru a discuta și a implementa lucruri complete care ar putea duce la realizarea obiectivelor, avem surprinderea să ne trezim cu prevederi legislative care practic duc un sistem funcțional, inclusiv domnul Vișan a recunoscut că poate să fie perfecționat, duc un sistem funcțional într-o zonă de impredictibilitate fantastică. Sunt două prevederi de impact în modificările pentru legea 196. Cea la care a făcut referire domnul Vișan este legată de prejudiciul pe care un eventual colaborator pe lanț îl realizează, iar noi, asociația OIREP, întotdeauna am susținut și vom susține în continuare ca prejudiciul să fie integral în sarcina celui care îl creează”, a spus Geanin Șerban, Președinte, Asociația OIREP Ambalaje.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu