Recif de corali în deşert? Da, se poate! A fost descoperit de curând

grafică reprezentativă, vedere din satelit / sursa foto: Science Alert
grafică reprezentativă, vedere din satelit / sursa foto: Science Alert

Un recif de corali a fost găsit nu în adâncuri ci... în câmpia australiană Nullarbor.

O echipă internațională de cercetători a identificat, inițial prin ”imagini de înaltă rezoluție din satelit”, ulterior prin muncă de teren, un recif de corali în plin deșert, în ceea ce se cheamă câmpia australiană Nullarbor. Se presupune că acest recif ar putea avea milioane de ani vechime, scrie Science Alert.

Câmpia Nullarbor, o întindere fierbinte, plată, fără caracteristici geologice ușor de distins, este, de fapt, ”rămășița clară a unei structuri originale a fundului mării, păstrată timp de milioane de ani”, scriu oamenii de știință într-un raport publicat de jurnalul Earth Surface Processes and Landforms.

Rămășițele microbiene găsite la fața locului sunt asemănătoare cu cele ale structurilor microbiene găsite nu pe uscat, ci sub mare, ceea ce sugerează că această zonă a fost odată acoperită de un ocean tropical, cu aproximativ 14 milioane de ani în urmă. ”Spre deosebire de multe părți ale lumii, zone mari din Câmpia Nullarbor au rămas în mare parte neschimbate de către procesele de intemperii și eroziune de-a lungul a milioane de ani, făcând o pânză geologică unică ce înregistrează istoria antică în moduri remarcabile”, a declarat unul dintre autorii studiului, geologul Milo Barham. ”Aceste trăsături, împreună cu caracteristicile peisajului vechi de milioane de ani pe care le-am identificat acum, fac efectiv din Câmpia Nullarbor un pământ pe care timpul l-a uitat și permit o înțelegere mai profundă a istoriei Pământului”, a mai spus acesta.

Niciodată nu e prea târziu

După ani în care ştirile legate de ecosistem au fost prepoderent negative, oamenii de știință vin și cu o veste bună. Aceștia au anunțat nașterea a miliarde de corali în Marea Barieră de Corali din Australia, un semn că cel mai mare ecosistem de recif de corali din lume se poate recupera după drasticele schimbări climatice. Scafandrii și oamenii de știință au observat recent nașterea a miliarde de corali în Marea Barieră de Corali, anunțul fiind făcut într-o conferință internațională pe teme de mediu, relatează Washington Post. ”E un semn de speranță și că totul funcționează bine și că trebuie să-l protejăm în continuare”, a declarat biologul marin Gareth Phillips, unul dintre cei care au analizat starea sănătății coralilor din zonă. Momentan, Marea Barieră de Corali nici nu a mai fost inclusă pe lista organismelor aflate ”în pericol”, dar starea sa va fi reevaluată anul viitor. În ultimii ani s-a tot vorbit despre albirea coralilor, un proces mult mai grav decât am crede. Acest fenomen apare din cauza creșterii temperaturii apelor și duce, practic, la moartea acestora, coralii refuzând să se mai hrănească. Acest fenomen este vinovat de dispariția a 14% dintre coralii de pe mapamond, în perioada 2009 – 2018.

Vestea bună e că fenomenul pare reversibil, deși nimeni nu se aștepta la asta. E cea mai bună dovadă că ”nu e prea târziu”, a mai spus omul de știință, menționând că acești corali, în general, sunt casă pentru un sfert dintre speciile de plante și animale din adâncuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel