Recifele de corali cele mai amenințate de dispariție sunt cele aflate lângă insule populate de... șobolani.
Publicitate
Recifele de corali aflate în jurul insulelor pe care există populaţii de şobolani au o sănătate considerabil mai puţin bună decât cele aflate în proximitatea unor insule lipsite de aceste rozătoare, potrivit unui studiu realizat recent de cercetători de la universităţi britanice şi australiene, informează DPA.
Noul studiu, publicat miercuri în revista Nature, a fost realizat pe 12 atoli nelocuiţi din Arhipelagul Chagos din Oceanul Indian. Şobolanii au fost introduşi pe anumite insule coraliene ca rezultat al explorării umane, în timp ce alte insule nu sunt populate cu aceste rozătoare. Şobolanii se hrănesc cu ouă de păsări, pui de păsări şi, uneori, chiar cu exemplare adulte de păsări, decimând populaţii întregi acolo unde au fost introduşi de către om.
Prezenţa lor determină o scădere a cantităţii de excremente de păsări, care conţin nutrimente vitale pentru peştii şi recifele din proximitatea acelor insule, precizează autorii studiului. Pe insulele din Arhipelagul Chagos trăiesc mai multe specii de păsări, precum corbi-de-mare-cu-picioare-albastre, Anous minutus, rândunici de mare şi furtunari. Concentraţiile de azot - o substanţă cu rol cheie aflată în excrementele păsărilor - erau de 251 de ori mai scăzute per hectar pe şase insule cu şobolani în raport cu şase insule lipsite de populaţii de rozătoare, a precizat coordonatorul cercetării, Nick Graham, profesor la Universitatea Lancaster din Marea Britanie.
Și cuiburile de păsări sunt mai puține
Studiul a descoperit că recifele din apropierea insulelor infestate cu şobolani erau mult mai puţin sănătoase, cu mai puţine nutrimente şi cu peşti mai puţini şi de mărime mai mică, un aspect care a fost evidenţiat şi în cazul peştilor care se hrănesc cu plante şi care protejează coralii de acţiunea algelor. Biomasa totală a populaţiei de peşti era cu 48% mai mare în jurul insulelor fără şobolani decât în proximitatea acelora care sunt infestate cu rozătoare.
Autorii cercetării au remarcat că numărul cuiburilor de păsări de mare per hectar este de 760 de ori mai mic pe insulele cu populaţii de şobolani.
Fenomenul de albire
Studiul a fost realizat în 2015. În 2016, un episod de albire în masă a coralilor a redus suprafaţa recifelor coraliene din Arhipelagul Chagos cu 75%. Potrivit cercetătorilor, coralii aflaţi în apropiere de insulele fără şobolani au o rezistenţă mai mare la fenomenul de albire - cauzat de ape neobişnuit de calde - întrucât excrementele de păsări sunt bogate în fosfor, o substanţă ce îmbunătăţeşte toleranţa la caldură a coralilor.
Autorii studiului spun că eradicarea populaţiilor de şobolani de pe insule, pentru restabilirea concentraţiei de nutrimente din apă provenind din excrementele păsărilor, ar trebui să fie o prioritate a guvernelor locale în vederea protejării ecosistemelor şi a recifelor de corali.
Vezi și: Marea Barieră de Corali: Apel pentru salvarea ei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu