Recitalul Treptele Unirii, în turneu la Paris, Bruxelles și Haga

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Nottara, inițiază seria de evenimente itinerante din cadrul proiectului 100 de ani împreună. Centenarul Marii Uniri, prin turneul actorului Emil Boroghină, societar de onoare al Teatrului Național Craiova, cu recitalul Treptele Unirii (coproducție: Teatrul Nottara și Teatrul Național Marin Sorescu Craiova, regia: Alexandru Mâzgăreanu, scenografia: Dan Adrian Ionescu), la Paris, Bruxelles și Haga, în perioada 17-19 ianuarie 2018.

Este primul turneu european cu spectacolul Treptele Unirii și se încadrează în seria evenimentelor culturale organizate de Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale din străinătate, în cinstea Anului Centenar. La invitația Institutului Cultural Român de la Paris, în colaborare cu Ambasada României de la Paris, spectacolul va fi prezentat la Paris pe 17 ianuarie, ora 19:00, la Palatul Béhague, reședința Ambasadorului României în Republica franceză, iar la Bruxelles, la invitația Institutului Cultural Român Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, pe 18 ianuarie, ora 18:30, la reședința Ambasadorului, și la Haga, pe 19 ianuarie, ora 18:30, la invitația Ambasadei României în Regatul Țărilor de Jos, unde va fi susținut recitalul.

[citeste si]

Treptele Unirii este un spectacol de poezie românească clasică şi contemporană dedicat Centenarului făuririi României Mari și desăvârşirii unităţii naţionale, și conține fragmente din lirica populară, din poezii de Grigore Alexandrescu, Andrei Mureşanu, Dimitrie Bolintineanu, Alecu Russo, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, Alexandru Vlahuţă, Duiliu Zamfirescu, Petre Dulfu, Alexandru Davila, George Coşbuc, Dimitrie Anghel, Ştefan Octavian Iosif, Tudor Arghezi, Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Alexe Mateevici, Victor Eftimiu, Mircea Rădulescu, Aron Cotruş, Eusebiu Camilar, Eugen Jebeleanu, Geo Dumitrescu, Nicolae Tăutu, Alexandru Andriţoiu, Nicolae Labiş, Marin Sorescu, Cezar Ivănescu, Adrian Păunescu.

Emil Boroghină este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secţia „Actorie”, promoţia 1963. Între 1963 și 1988 a fost actor al Teatrului Naţional Craiova. Este fondator și director al Festivalului Internaţional Shakespeare. Este preşedinte al Fundaţiei William Shakespeare (Craiova), vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova și membru al Senatului UNITER. A fost director al Teatrului Naţional Craiova între 1988 şi 2000, perioadă în care Naţionalul craiovean a devenit unul dintre cele mai apreciate teatre din Europa Centrală şi de Răsărit, izbutind în decurs de zece ani un număr record de participări – 97 – la mari festivaluri internaţionale, de la Edinburgh și Avignon până la Tokyo, Seoul, Singapore, Melbourne, New York sau Montreal. În 1994, a fondat Festivalul Internaţional Shakespeare, ajuns la cea de a X-a ediţie și considerat drept unul dintre cele mai importante de acest gen din lume. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel