Scandalul roşiilor artificiale prinde amploare. După situaţia de la Buzău, a venit rândul cultivatorilor din Olt să fie acuzaţi că stropesc roşiile cu chimicale după ce le scot din solar, pentru a se coace forţat. Ministrul Petre Daea a mers în Olt pentru a face "un control", dar totul s-a transformat într-un exerciţiu de imagine.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a mers la Izbiceni, judeţul Olt, pentru a verifica dacă fermierii folosesc chimicale pentru coacerea forţată a roşiilor, aşa cum a fost sesizat. Odată ajuns acolo, însă, ministrul a intrat într-un solar, a luat o roşie, a muşcat din ea cu poftă şi a spus, sec, că nu are substanţe chimice.
"Vă rog să îmi dați locația să mă duc eu acolo, ca ministru, să văd despre ce e vorba. O asemenea cantitate de roșii care apare aici, care este mare, nu cred că este posibilă la această dată. Iar dacă este posibilă, iau cele mai drastice măsuri cu cei care au făcut acest lucru. Îi scoatem din drepturi și răspund în fața legii în momentul în care folosesc substanțe chimice, pentru că astea sunt bombe chimice și nu au voie să intre in țară", a spus ministrul Daea reporterului Digi24 care i-a semnalat situaţia.
La faţa locului, ministrul a supus roşiile la controlul... papilelor gustative. Şi atât!
"Să mâncăm roșii din România, că sunt foarte bune și sănătoase și fermierii noștri fac, iată, printr-o muncă excepțională produse bune. Mâncați, fraților, roșiile românilor! Luați-le de la români că sunt excepționale! Iată că le mănânc", a spus ministrul.
Echipa ministrului a luat, totuşi, câteva probe din seră, dar nu a mai ridicat legume şi din depozite, unde telespectatorii ar fi spus că roşiile sunt tratate.
"Din teama că nu vor putea beneficia de acest program s-ar putea ca o parte din fermieri să folosească aceste substanțe interzise", a declarat Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.
Corpul de control al Ministerului Agriculturii a desfăşurat verificări în bazinul legumicol Glodeanu-Sărat, după ce o anchetă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a scos la iveală faptul că mai multe persoane au folosit substanţe chimice interzise pentru a forţa coacerea legumelor din sere şi solarii. Potrivit autorităţilor din domeniu, au fost prelevate probe din loturile de tomate în vederea depistării prin analize specifice a nivelului reziduurilor de pesticide în scopul garantării siguranţei alimentare a consumatorului.
După desfăşurarea controalelor, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat că legumicultorii din zona respectivă respectă normele legale în ceea ce priveşte cultivarea tomatelor, iar cazurile relatate în ultima perioadă cu privire la persoane care ar fi vândut şi folosit substanţe interzise pentru coacerea forţată a roşiilor sunt izolate.
"Este vorba despre o verificare tehnică, ce să asigure pe de o parte că produsele care vin pe piaţă sunt curate şi evident cei care încalcă normele tehnologice, folosind substanţe nepermise, sunt monitorizaţi şi luat măsuri ca să nu mai primească subvenţii. Din fericire, sunt cazuri sporadice, iar controlul ne arată că fermierii respectă tehnologiile şi că pot să beneficieze de drepturile care li se cuvin. Au fost cazuri izolate care nu reflectă activitatea din acest domeniu. Caz izolat şi rămân izolate şi le izolăm din toate punctele de vedere şi asigurăm consumatorii români că produsele sunt sănătoase", a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News