Bogdan Naumovici, cel mai cunoscut om de publicitate din România, a rememorat la interviurile DC News ceea ce ar fi "epoca de aur" a publicităţii din România.
Cine nu-şi aminteşte de reclamele cu Dorel sau de replicile: "Batman-Batman" sau "ăla negru care respira greu". Sunt spoturi care au devenit virale chiar dinainte ca acest termen să fie inventat şi care au intrat în folclorul românesc - în concluzie nişte reclame bine făcute care şi-au atins scopul. Acea perioadă este, în opinia lui Bogdan Naumovici - cel mai cunoscut om de publicitate din România, creatorul unor spoturi de-a dreptul antologice - "epoca de aur" a publicităţii din România.
Acesta a rememorat acea perioadă şi a afirmat că sunt semne că acel mod de a face publicitate, cu haz, cu umor neaoş, începe să fie redescoperit de către cei din industrie. Aceasta după ce, anterior, criza economică a lovit dur în ceea ce înseamnă marketingul şi publicitatea din România.
"Există o frică de a-ţi asuma riscuri atunci când lucrezi în marketing. Ne-a rămas încă puţină frică de pe vremea crizei, „să nu-mi asum riscuri pentru ca nu cumva să mă de afară” în cazul în care lucurile nu merg... Şi atunci mergi pe reţete cunoscute. Vorbeşti despre produse. Dacă vorbeşti despre hameiul din bere cine poate să te dea afară?
E o chestie destul de păguboasă pentru clientul care plăteşte o astfel de reclamă pentru că dacă ajung toate reclamele la fel nu o să-şi mai dea seama omul dacă reclama pe care am văzut-o azi e de la berea „A”, sau de la berea „B”.
De prin anul 2000 până prin anul 2008 a fost epoca de aur a reclamelor de pe piaţa din România. După aceea a venit criza, dar sunt destul de mulţi care încep să redescopere umorul şi curajul", consideră Bogdan Naumovici.
O reclamă este bună dacă devine virală
"O reclamă bună circulă viral pe internet. Un mod de a vedea dacă o reclamă este plăcută de oameni este să vezi câte share-uri primeşte clipul pe Facebook. Aceasta pentru că expunerea o poţi cumpăra, dar distribuirile nu", consideră Bogdan Naumovici, referindu-se la modul în care noua tehnologie şi reţelele de socializare au influenţat această industrie.
Cât priveşte publicul ţintă al publicităţii şi opinia potrivit căreia reclamele sunt destinate cu precădere celor cu vârsta de până în 50 de ani, Bogdan Naumovici a declarat:
"Noi, decreţeii suntem şi mulţi, vreo două milioane şi avem şi bani în buzunar şi cred că targetul reclamei se va muta pe măsură ce îmbătrânim noi. Cei mai mari cheltuitori de publicitate erau companiile de telefonie mobilă, apoi au fost băncile iar acum sunt cei din farma şi cred că pe măsură ce generaţia noastră va îmbătrâni o să vedem din ce în ce mai multă farma."
VEZI RĂSPUNSUL LUI BOGDAN NAUMOVICI AICI:
INTERVIUL ÎN ÎNTREGIME AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci