Reclasificarea universităților. Studenții, solicitare

Universitățile cresc taxele. Studenții platesc mai mult taxa pentru anul universitar
Universitățile cresc taxele. Studenții platesc mai mult taxa pentru anul universitar

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România consideră necesară o nouă clasificare a universităților, în vederea unei potențiale reașezări a sistemului de învățământ superior care să conducă la o redefinire a ofertei educaționale

ANOSR a realizat analiza "Clasificările universitare: între utilitate și exercițiu de marketing universitar. Perspectiva studenților", în contextul în care Ministerul Educației Naționale (MEN) intenționează să demareze un nou proces de clasificare a instituțiilor de învățământ superior.

Potrivit ANOSR, o astfel de clasificare va trebui să aibă impact și în modul de finanțare a universităților și să marcheze anumite restricții în ceea ce privește autorizarea și acreditarea anumitor tipuri de programe de studii, respectiv cicluri de studii, în cazul anumitor instituții de învățământ superior.

Universitățile ar trebui să fie responsabile față de studenți și de societate, respectiv realiste în conturarea misiunii și viziunii pe care o au, în funcție de capacitatea instituțională existentă, contextul local și regional și anvergura disponibilă, subliniază organizația.

Totodată, ANOSR anunță că refuză orice propuneri cu privire la stabilirea unor ierarhii/clasamente ale universităților sau ale programelor de studii, acceptând doar împărțirea acestora în diverse clase, în funcție de misiunea pe care și-o asumă și anvergura dovedită.

"Având în vedere că un raport din 2016 a relevat faptul că doar 20 de universități din România, dintr-un total de 92 de instituții de învățământ superior evaluate, 'reușesc să treacă un prag minimal al vizibilității în clasamentele internaționale ale universităților', considerăm că orice demers de a întocmi clasamente ale universităților românești este lipsit de relevanță, fără a menționa alte efecte negative printre care și potențialul efect de etichetare al absolvenților, respectiv a competențelor acestora, în funcție de universitatea absolvită. Aceste efecte potențiale sunt extrem de dăunătoare pentru studenți și absolvenți, dar nu numai", susțin reprezentanții studenților în comunicatul de presă, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel