EXCLUSIV  Recomandarea specialistului. Prof. dr. Horia Bumbea: Ce trebuie să știi despre vaccinarea anti-Covid-19 la pacienții hemato-oncologici

Prof. dr. Horia Bumbea, despre pacienții hemato-oncologici și vaccinul Covid-19 / Imagine de Ahmad Ardity de la Pixabay
Prof. dr. Horia Bumbea, despre pacienții hemato-oncologici și vaccinul Covid-19 / Imagine de Ahmad Ardity de la Pixabay

Prof. dr. Horia Bumbea a acordat un interviu pentru DC News și DC Medical în care a vorbit și despre vaccinarea anti-Covid-19 la pacienții hemato-oncologici. 

În cadrul unui interviu acordat pentru DC News și DC Medical, prof. dr. Horia Bumbea a declarat că „există și categorii de pacienți cu boli hematologice care au un oarecare potențial de hipersensibilitate, de reacție alergică, inclusiv la vaccinare.”

„Mă refer la anumite boli rare printre care mastocitoza sistemică”, a continuat prof. dr. Bumbea, menționând că „este o boală care poate să aibă și manifestări hematologice.”

„În acest sens, pacienții cu mastocitoză sistemică au prin definiție un risc mai mare de a dezvolta reacții alergice, reacții anafilactice în general. În această situație este recomandată vaccinarea. Și acești pacienți trebuie să fie vaccinați.”, a adăugat prof. dr. Horia Bumbea la interviurile DC Medical și DC News. 

Prof. dr. Bumbea: Recomandare, o premedicație anterioară 

Prof. dr. Horia Bumbea a amintit de recomandările Societății Internaționale de Mastocitoză: „Cu aproximativ o oră înainte de vaccinare, să primească un antihistaminic oral și să aibă pregătit ceea ce numim noi *trusa de urgență pentru pacientul cu mastocitoză sistemică*. De asemenea, vaccinarea să fie făcută într-un centru care să permită intervenția calificată medicală pentru o eventuală reacție alergică mai severă.”

Prof. dr. Horia Bumbea a mai spus apoi că „acestea sunt recomandări generale pentru a evita orice fel de risc. Putem spune din experiența românească, avem peste 15 pacienți cu mastocitoză sistemică ce s-au vaccinat deja și n-au avut niciun fel de reacție adversă.”

„Vaccinul pe bază de ARN mesager este cunoscut că are un risc mai mic de a dezvolta reacții de acest gen.”, a subliniat în încheiere prof. dr. Horia Bumbea.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel