Recomandări pentru facilitarea accesului la avort, în Polonia. Tusk: Pentru că nu putem deschide larg poarta, creăm portițe

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Legislația poloneză interzice aproape în totalitate avortul.

Donald Tusk, premierul Poloniei, a prezentat vineri noi recomandări medicilor și procurorilor pentru a facilita accesul la avort, în pofida impasului legislativ privind relaxarea regulilor în vigoare, relatează AFP, scrie Agerpres.

Legislația poloneză interzice aproape complet avortul, iar asistarea unei întreruperi voluntare a sarcinii este pasibilă cu închisoarea. Avortul este autorizat numai dacă sarcina rezultă în urma unei agresiuni sexuale sau a unui incest, sau dacă reprezintă o amenințare directă pentru viața sau sănătatea mamei.

Citește și: Avortul în primele 12 săptămâni de sarcină ar trebui legalizat în Germania, potrivit unei comisii

Astfel, încercările recente de liberalizare a acestor legi au eșuat, coaliția guvernamentală nereușind să obțină suficient sprijin în Parlament pentru un proiect de lege care viza dezincriminarea oricărui ajutor și asistență pentru întreruperea voluntară a sarcinii.

”Pentru că nu putem deschide larg poarta (...) creăm portițe”, pentru a schimba abordarea asupra acestui subiect din partea procurorilor și a medicilor, a declarat premierul polonez Donald Tusk pentru presă.

Potrivit grupurilor poloneze pentru apărarea drepturilor femeilor, legea care interzice avortul asistat, un act pasibil cu trei ani de închisoare, a avut un efect descurajant asupra medicilor, care se tem să efectueze un avort chiar și atunci când există motive legale pentru a face acest lucru.

Odată cu implementarea noilor directive, medicii ”vor avea sentimentul că atunci când se vor afla de partea femeii, biroul procurorului se va afla de aceeași parte și nu de partea acestor dispoziții (legale)... fără suflet”, a mai spus Tusk.

Ce spune ministrul Sănătății din Polonia

Ministrul polonez al sănătății Izabela Leszczyna a subliniat că legea actuală ”nu precizează că ea se referă la sănătatea fizică”. Ea a menționat că o amenințare la adresa sănătății mintale a unei femei ar trebui să fie acum considerată un motiv suficient pentru întreruperea sarcinii.

Săptămâna trecută, Donald Tusk a recunoscut că ”pur și simplu nu a existat o majoritate” în Parlament pentru a respecta promisiunea partidului său de a permite avortul până în a 12-a săptămână de sarcină.

”Nu va exista o majoritate în acest Parlament pentru avortul legal, în sensul deplin al termenului, înainte de următoarele alegeri. Să nu ne facem iluzii”, a afirmat Tusk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel