Recompense în bani pentru cei care găsesc şacali şi vulpi moarte şi le aduc la laborator

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un proiect de Hotărâre de Guvern inițiat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară (ANSVSA) anunţă că vor fi oferite recompense în bani celor care care descoperă și duc la laboratoarele instituției vulpi și șacali morți.

Potrivit Digi24, un vânător autorizat primește 50 de euro „cu titlu de recompensă” pentru fiecare animal din aceste specii pe care îl găsește mort sau îl ucide pe motiv că-l suspectează că are rabie. „Vânătorii și persoanele cu atribuții de pază și ocrotire a vânatului care aduc la laboratoarele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București, cu respectarea condițiilor sanitar-veterinare legale privind recoltarea și transportul probelor, vulpile și șacalii găsiți morți sau uciși din cauza suspiciunii de rabie, pe raza teritorială a fondurilor cinegetice, sunt recompensați cu o sumă echivalentă în lei, fără TVA, a 50 euro/animal”, arată proiectul de HG.

Însă nu doar vânătorii profesionişti pot câştiga din asta, ci şi cetățenii simpli. Doar că în acest caz suma este de 10 euro pentru fiecare cadavru de vulpe sau șacal.

În ultima perioadă, populațiile de vulpi și, mai ales, de șacali sunt în continuă creștere în România, fapt ce a dus și la înmulţirea cazurilor de rabie diagnosticate atât la animale sălbatice, cât și domestice. „În anul 2021 și în prima parte a anului 2022, s-a observat o creștere a cazurilor de rabie, înregistrându-se până la sfârșitul anului 2022 un număr de 28 cazuri de rabie, față de 4-5 cazuri de rabie în anii anteriori”, se arată în nota de fundamentare.

Se estimează că pe teritoriul sunt peste 76.000 de vulpi și peste 23.000 de șacali. Ultimul caz mortal de rabie la om în România a fost diagnosticat în anul 2012.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel