Reconcilierea Iranului și Pakistanului, după episodul de tensiuni la frontieră

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

După aproape 3 zile de tensiuni, Iranul și Pakistanul s-au găsit pe teren comun, risipind astfel tensiunile Occidentului cu privire la escadarea conflictului din Orient.

"Tensiunile dintre Tehran și Islamabad s-au disipat în 72 de ore, conducând la acorduri de deescaladare a tensiunilor și reluarea legăturilor diplomatice după atacurile transfrontaliere din 16 și 17 ianuarie.

Iranul a lansat atacuri cu rachete și drone împotriva unor locații din Pakistan pe 16 ianuarie, invocând că au vizat grupul separatist militant Jaish ul-Adl, responsabil pentru diverse atacuri în interiorul Iranului, inclusiv un asalt fatal în decembrie 2023, în urma căruia au murit 11 ofițeri iranieni, notează 

Pakistanul a condamnat atacul, considerându-l o încălcare a suveranității sale, și a răspuns la 17 ianuarie lovind zone din interiorul Iranului, susținând că acestea adăposteau grupurile militante Baluchistan Liberation Army (BLA) și Baluchistan Liberation Front (BLF). Această acțiune a stârnit un răspuns puternic din partea Iranului.

Cu toate îngrijorările internaționale cu privire la potențialul unui război mai amplu și apeluri urgente la reținere, cele două națiuni vecine au dat semne imediate de reconciliere. Acest lucru a fost exemplificat printr-o convorbire telefonică între ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, și omologul său Jalil Abbas Jilani la 18 ianuarie.

În timpul convorbirii, ministrul iranian a subliniat importanța deosebită pe care Teheranul o acordă suveranității și integrității teritoriale a Pakistanului. A accentuat cooperarea dintre cele două țări, care este crucială pentru eradicarea bazelor teroriste din Pakistan, conform informațiilor furnizate de media iraniană.

Ministrul pakistanez a subliniat importanța Iranului în combaterea terorismului, care reprezintă nucleul cooperării dintre cele două țări. A asigurat Iranul cu privire la respectul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială. Jilani a exprimat disponibilitatea Islamabadului de a colabora cu Iranul în toate problemele, bazându-se pe spiritul de încredere mutuală și cooperare, subliniind necesitatea unei cooperări mai strânse în problemele de securitate.

Oficialii de ambele părți au subliniat, de asemenea, relațiile prietenoase dintre Iran și Pakistan, evidențiind dezinteresul lor pentru o escaladare suplimentară.

Media pakistaneză a raportat la 19 ianuarie că guvernul de la Islamabad a decis să încheie impasul și a aprobat reluarea completă a legăturilor diplomatice cu Iranul. Comitetul Național de Securitate al Pakistanului, într-o ședință, a concluzionat că "cele două țări vor depăși în mod reciproc micile neplăceri prin dialog și diplomație, deschizând calea pentru aprofundarea ulterioară a relațiilor lor istorice," conform unei declarații a biroului prim-ministrului.

Prim-ministrul interimar al Pakistanului, Anwaar ul Haq Kakar, a declarat, de asemenea, că revenirea la relațiile anterioare atacului Iranului este în "interesul ambelor țări."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel