Reconstituirea efectuată luni în cazul Alexandra Măceșanu nu rezolvă problemele anchetatorilor în cazul crimelor din Caracal.
Din informațiile vehiculate în spațiul public, anchetatorii merg pe ipoteza unui criminal solitar. În acest sens, reconstituirea făcută conform indicațiilor date de către inculpat servește la întărirea recunoașterii pe care a făcut-o. Ca probă, însă, aceasta va fi atacată de părțile implicate în dosar, iar șansele să reziste în fața instanței sunt discutabile. Dacă anchetatorii au și alte dovezi, iar reconstituirea a fost făcută pentru a risipi suspiciunile opiniei publice, experimentul derulat în fața camerelor de luat vederi a fost unul nereușit. Patru contradicții nu au fost explicate de anchetatori:
- Nu s-a folosit o mașină asemănătoare (Renault Megane), ci un Duster. Marca mașinii trebuia să fie una similară, pentru a confirma spusele lui Dincă potrivit căruia, la intrarea în curte, a salutat și a vorbit cu unii dintre vecini. În acest sens, trebuia verificat dacă trecătorii puteau sau nu vedea victima, aflată pe bancheta din spate a unui Megane cu geamuri fumurii.
- Dacă telefonul Alexandrei a fost aruncat la distanță, în parc, iar această distanță a fost măsurată în momentul descoperirii mobilului, trebuia ca la reconstituire Dincă să arunce un telefon de același model la o distanță asemănătoare. Să spunem, însă, că telefonul a fost aruncat la o distanță rezonabilă și nu era necesar să dovedească faptul că îl poate proiecta la o distanță mai mare, deci nu contează dacă anchetatorii s-au limitat la a-l plimba pe Dincă prin fața gardului.
- Greutatea manechinului nu pare a fi fost una corespunzătoare (de circa 50 de kilograme). Dincă se mișca mult prea ușor prin curte. Fie manechinul era din plastic, fie este un om neobișnuit de puternic . Dacă manechinul era din plastic, așa cum susține unchiul Alexandrei, atunci ce au demonstrat anchetatorii punându-l să-l care prin curte? Nu cumva a fost doar pentru imaginea artistică, știind că presa filmează peste gard?
- Un experiment care să simuleze arderea în butoi ar fi trebuit făcut fie la începutul anchetei, pentru a se vedea dacă se poate susține declarația lui Dincă, pe care au mers anchetatorii, fie după reconstituire, pentru a convinge opinia publică. La reconstituire Dincă trebuia să monteze dispozitivul improvizat de ardere, să introducă un manechin în butoi, să se încadreze în timp etc. Întâi inculpatul trebuia să arate cum a procedat, apoi trebuia făcut experimentul, în condiții similare. Familia Alexandrei susține că anchetatorii au ars ”niște cârpe” și nici măcar nu au încercat să simuleze situația din realitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News