Autoritățile nord-coreene au finalizat selecția lucrătorilor care ar trebui să participe la reconstrucția teritoriilor Ucrainei ocupate de Rusia.
Potrivit publicației coreene Daily NK, Coreea de Nord a finalizat procesul de selecție a lucrătorilor care să participe la eforturile de reconstrucție în părțile ocupate de ruși din estul Ucrainei. Coreea de Nord ar urma ca la începutul lunii noiembrie să trimită în regiune echipe de muncitori nord coreeni.
O sursă din Coreea de Nord a declarat luni pentru sursa citată că autoritățile au efectuat selecția la Phenian încă din luna iulie și că au fost recrutați între 800 și 1.000 de muncitori.
Transferul ar putea avea loc cu trenul sau avionul spre Vladivostok, cu zboruri ale companiei aeriene nord-coreene Air Koryo; alternativ, muncitorii ar putea fi transferați la Moscova sau Sankt Petersburg prin Beijing.
Potrivit sursei, Rusia, China și Coreea de Nord au convenit că transferul de muncitori în zonele ocupate ”nu va constitui o încălcare a sancțiunilor”, în ciuda Rezoluției 2397 adoptată în decembrie 2017 de Consiliul de Securitate al ONU care interzice trimiterea muncitorilor nord-coreeni în străinătate. Sursa a spus că Coreea de Nord a luat în considerare modalități de eludare a acestor sancțiuni și că acum are în vedere planuri de a trimite direct lucrători în Rusia.
Potrivit sursei, autoritățile nord-coreene intenționează să trimită muncitori în mai multe ture și în echipe de lucru alcătuite din 30-60 de persoane.
În cele din urmă, Daily NK susține că majoritatea lucrătorilor care s-au oferit voluntari provin din cele mai sărace provincii din Coreea de Nord și sunt dispuși, datorită condițiilor lor de viață extrem de incomode, să lucreze în contexte riscante și să renunțe la cote.
Pe de altă parte, majoritatea locuitorilor capitalei Phenian și ai altor orașe mari au evitat să aplice din cauza pericolelor din zona de conflict, oricât de mult pretind rușii că o ”controlează”.
Citește și:
La 9 septembrie, Coreea de Nord a adoptat o lege care clarifică noile condiții de utilizare a armelor nucleare în țară. În comparație cu trecutul, Phenianul poate acum să efectueze un atac nuclear pentru a distruge sursa unei provocări externe, în cazul în care sistemul de comandă și control al forțelor nucleare nord-coreene ar fi în pericol din cauza unui atac al forțelor ostile. Prevederea i-a conferit, de asemenea, președintelui nord-coreean, Kim Jong Un, ”comandă monolitică” și ”toate puterile decisive în materie de arme nucleare”.
Intrând în detaliu, articolul 6 enumeră cinci condiții care ar permite Coreei de Nord să folosească arme nucleare. Printre acestea, atunci când Coreea de Nord consideră că un atac nuclear, sau cu alte arme de distrugere în masă, împotriva Phenianului ”a fost deja efectuat sau este iminent”.
Alte condiții includ atacul ”nuclear sau non-nuclear” iminent sau finalizat al ”forțelor ostile” împotriva conducerii nord-coreene sau a sistemului de comandă nucleară, precum și un ”atac militar letal împotriva principalelor obiective strategice ale țării”.
La început, știrile venite din Coreea de Nord au fost analizate în raport cu situația politică din peninsula coreeană. Cu toate acestea, foarte puțini au speculat că progresul Phenianului în domeniul armelor nucleare ar putea fi legat, cel puțin indirect, de continuarea războiului din Ucraina. Nord-coreenii și-au adaptat în mod substanțial modus operandi nuclear la modelul susținut de Rusia, scrie Inside Over.
Doctrina nucleară de la Moscova, de fapt, este cuprinsă într-un document revizuit în 2020. Orientările, sau mai degrabă liniile roșii, sunt multe. Politica nucleară a Rusiei este teoretic configurată ca defensivă, dar există condiții care merită subliniate. Folosirea armelor nucleare de către Kremlin este posibilă în caz de agresiune, dar și în cazul unei amenințări la adresa existenței statului, a suveranității și integrității teritoriale a țării. Pe scurt: ceva foarte asemănător cu ceea ce este stabilit de noua lege nord-coreeană.
Va fi interesant de înțeles ce efecte vor avea asupra conflictului amenințările nucleare recente și reînnoite ale lui Putin. Dacă Moscova ar reuși să-și atingă obiectivul aparent, adică să blindeze teritoriile ucrainene cucerite și să facă blocul occidental să renunțe la încercarea de a le recâștiga, atunci Kim ar putea ”să ia notițe” de la președintele rus. Kim Jong Un ar putea de fapt să-l imite pe șeful Kremlinului, o ipoteză care este din ce în ce mai puțin abstractă dacă amenințările nucleare ale lui Putin vor avea succes. Liderul nord-coreean ar putea, la rândul său, să apeleze la umbra nucleară pentru a-și atinge obiectivele strategice.
Între timp, Phenianul a negat un raport al serviciilor secrete americane conform căruia nord-coreenii vindeau Moscovei milioane de obuze de artilerie și rachete, acuzând SUA că răspândesc un zvon ”nechibzuit”. ”Nu am mai exportat niciodată arme sau muniții în Rusia și nu intenționăm să le exportăm”, a declarat un înalt oficial de la Ministerul Apărării de la Phenian. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu