Reconstrucţia Ucrainei după război implică şi 'o eventuală reconstrucţie a Republicii Moldova', a declarat, joi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani.
'Drumul cel mai scurt spre reconstrucţie este prin România', a transmis el. Potrivit lui Ciolacu, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, '60% din toate exporturile Ucrainei şi logistica necesară Ucrainei au tranzitat România'.
'Noi avem datoria să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor, să creăm infrastructura necesară, să continuăm ce am început şi mai ales ce a început mai ales Ministerul Transporturilor şi trebuie să facem o conectare pe căile ferate, cu ecartament european. Acest lucru nu se poate face decât în primul rând prin Republica Moldova, legând Paşcani - Iaşi de Chişinău. Nu putem vorbi de reconstrucţia Ucrainei fără să vorbim de o eventuală reconstrucţie şi a Republicii Moldova. Sunt două lucruri la pachet', a punctat şeful Camerei Deputaţilor.
El a adăugat că Parlamentul României se oferă 'să ajute logistic' Republica Moldova şi Ucraina în parcursul lor european, care 'trebuie să fie unul comun'. 'Evident că va exista o reconstrucţie a Ucrainei. Toate ţările libere şi democratice trebuie să se implice în această reconstrucţie', a arătat Marcel Ciolacu.
Conferința internațională despre securitatea la Marea Neagră a început joi, la București, la inițiativa centrului de reflecție New Strategy Center. Printre invitați se numără premierul Nicolae Ciucă şi omologul său din Republica Moldova, Dorin Recean.
"Daţi-mi voie ca înainte de a intra în subiect, să îi felicit şi să le mulţumesc celor de la New Strategy Center, domnului Niţu şi echipei dumnealui, profesorului Câmpeanu, pentru parteneriatul pe care l-a asigurat în desfăşurarea activităţii lor de şapte ani încoace ale New Strategy Center pe o temă pe cât de actuală, pe atât de relevantă şi acum şapte ani de zile.
Este, practic, dovada unei coerenţe în ceea ce înseamnă viziunea noastră în regiunea Mării Negre şi în regiunea Balcanilor, viziune pe care am împărtăşit-o de fiecare dată în cadrul unor activităţi de genul celei de astăzi, dar şi în cadru formal. Şi, iată, astăzi suntem din nou în faţa unei situaţii în care trebuie să punem cât mai multe întrebări şi dacă este posibil, Niţu a zis că vor fi întrebări şi vom afla răspunsuri. Sigur că vom afla răspunsuri, doar că acele răspunsuri nu ştiu cât de mult vor rezolva situaţia, dar ele vin şi completează întreaga paletă de preocupări a tuturor celor care într-adevăr se ocupă de securitate şi siguranţă", a declarat Nicolae Ciucă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu