Află care sunt cifrele prezentate de Agenția Uniunii Europene pentru Azil (EUAA) cu privire la cererile de azil.
Numărul persoanelor care au solicitat azil în Uniunea Europeană anul trecut a urcat la cel mai ridicat nivel de la criza migranților din 2015-2016, potrivit Agenției Uniunii Europene pentru Azil (EUAA).
Cifrele publicate miercuri de EUAA arată că UE, plus Norvegia și Elveția, au înregistrat 1,14 milioane de cereri de azil în 2023, în creștere cu 18% față de anul precedent și un maxim al ultimilor șapte ani.
Cetățenii sirieni și afgani au depus cele mai multe cereri - 181.000 și, respectiv, 114.000 - continuând o tendință de un an de zile.
Au fost urmați îndeaproape, pentru prima dată, de cetățenii turci, care au depus peste 100.000 de cereri, în creștere cu 82% față de anul trecut.
Numărul palestinienilor care au solicitat azil a crescut, de asemenea, la un nivel record de peste 11.000, cu două treimi mai mult decât anul trecut, majoritatea îndreptându-se spre Grecia.
Germania a înregistrat peste 330.000 de cereri, de departe cele mai multe dintre țările membre ale UE, urmată de Franța (167.000), Spania (162.000) și Italia (136.000). Cipru, cu o populație de aproximativ 1,2 milioane de locuitori, a primit 12.000 de cereri - cele mai multe în raport cu mărimea populației sale.
Cifrele nu includ cea mai mare parte a cetățenilor ucraineni strămutați de invazia la scară largă a Rusiei, aproximativ 4,4 milioane de persoane primind statutul de protecție temporară în UE, o clasificare diferită, conform POLITICO.
Noile date sunt susceptibile să inflameze tensiunile politice privind migrația și numărul de refugiați din UE înaintea unui an electoral foarte aglomerat în Europa, inclusiv alegerile pentru Parlamentul European, în care se preconizează că extrema dreaptă va crește pe întreg continentul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News