Află în articol mai multe despre infecțiile bacteriene din Japonia.
Cazurile de infecție bacteriană periculoasă și extrem de fatală au atins niveluri record în Japonia, arată cifrele oficiale, experții neputând până în prezent să identifice motivul acestei creșteri.
Până la data de 2 iunie, Ministerul japonez al Sănătății a înregistrat 977 de cazuri de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS), care are o rată de mortalitate de până la 30%. Aproximativ 77 de persoane au murit din cauza acestei infecții între ianuarie și martie, conform celor mai recente cifre disponibile.
Epidemia în curs de desfășurare în Japonia a depășit deja recordul precedent de anul trecut de 941 de infecții preliminare - cel mai mare de când au început statisticile în 1999. Institutul Național de Boli Infecțioase din Japonia a raportat 97 de decese cauzate de STSS anul trecut, al doilea cel mai mare număr de decese din ultimii șase ani.
STSS este o infecție bacteriană rară, dar gravă, care se poate dezvolta atunci când bacteriile se răspândesc în țesuturile profunde și în fluxul sanguin. Pacienții suferă inițial de febră, dureri musculare și vărsături, dar simptomele pot deveni rapid amenințătoare pentru viață, cu tensiune arterială scăzută, umflături și insuficiență multiplă de organe, pe măsură ce organismul intră în șoc.
„Chiar și cu tratament, STSS poate fi mortală. Din zece persoane cu STSS, până la trei persoane vor muri din cauza infecției”, potrivit Centrulului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA.
Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de bacteria streptococului de grup A (GAS), care produce în principal febră și infecții ale gâtului la copii. În circumstanțe rare, streptococul A poate deveni invaziv, atunci când bacteria produce o toxină care îi permite să aibă acces în fluxul sanguin, provocând boli grave, cum ar fi șocul toxic.
Streptococul A poate provoca, de asemenea, fasciita necrozantă ”mâncătoare de carne”, care poate duce la pierderea membrelor. Cu toate acestea, majoritatea pacienților care contractează această boală au și alți factori de sănătate care pot scădea capacitatea organismului lor de a lupta împotriva infecțiilor, cum ar fi cancerul sau diabetul, potrivit CDC.
Infecțiile invazive cu streptococul de grup A au fost în mare măsură limitate prin controale de Covid-19, cum ar fi masca și distanțarea socială, dar după ce aceste măsuri au fost relaxate, multe țări au raportat o creștere a numărului de cazuri.
În decembrie 2022, cinci țări europene au raportat Organizației Mondiale a Sănătății o creștere a streptococului invaziv de grup A (iGAS), copiii sub 10 ani fiind cei mai afectați. CDC a declarat că investiga, de asemenea, o creștere aparentă a bolii la acea vreme.
În martie, autoritățile japoneze au avertizat cu privire la o creștere a numărului de cazuri de STSS. Institutul Național de Boli Infecțioase din Japonia a publicat o evaluare a riscurilor, afirmând că numărul de cazuri de STSS cauzate de iGAS ”a crescut din iulie 2023, în special în rândul celor cu vârsta sub 50 de ani”.
CDC spune că persoanele în vârstă cu o rană deschisă prezintă un risc crescut de a contracta STSS, inclusiv cei care au suferit recent o intervenție chirurgicală.
„Cu toate acestea, experții nu știu cum a ajuns bacteria în organism pentru aproape jumătate dintre persoanele care contractează STSS”, a precizat CDC pe site-ul său.
Motivul pentru creșterea numărului de cazuri de STSS din acest an în Japonia rămâne neclar, potrivit televiziunii publice japoneze NHK.
Ken Kikuchi, profesor la o universitate din Tokyo, a declarat pentru NHK că această creștere ar putea fi cauzată de slăbirea sistemului imunitar al oamenilor după Covid.
„Putem stimula imunitatea dacă suntem expuși în mod constant la bacterii. Dar acest mecanism a lipsit în timpul pandemiei de coronavirus. Așadar, mai mulți oameni sunt acum susceptibili la infecție, iar acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru creșterea bruscă a numărului de cazuri”, a spus Kikuchi, conform CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News