Record de longevitate în lumea vie: semințe care au încolțit după 30.000 de ani

silene
silene
Alegeri prezidentiale 2024

Semințele unei plante, depozitate de popândăi arctici în urmă cu 30.000 de ani, au încolțit atunci când li s-au oferit condiții propice de germinare în laboratoarele Academiei Naţionale de Ştiinţe din Moscova, fenomenul fiind considerat un adevărat record de longevitate în lumea vie.

Cercetătorii ruși au descoperit semințe ale plantei Silene stenophylla, o rudă a plantei guşa-porumbelului (Silene vulgaris) din flora României, în apropiere de un sit paleontologic foarte bogat în fosile de mamuţi, pe malurile fluviului Kolîma.

Echipa de cercetători condusă de profesorul David Gilikinsky (decedat din nefericire la câteva zile după descoperire), a identificat seminţele în cauză, în circa 70 de vizuini de popândăi, care le strânseseră în urmă cu multe milenii, pe post de rezervă de alimente pentru iarnă.

"Toate vizuinile străvechi au fost descoperite la adâncimi care variau între 20-40 metri faţă de suprafaţa actuală a solului, fiind depozitate în straturi de sol care mai conţineau resturi fosile de mamuţi, rinoceri lânoşi, bizoni, cai sălbatici, cerbi, precum şi resturi fosilizate de plante. Prezenţa unor straturi verticale de gheaţă demonstrează că toate aceste resturi, inclusiv seminţele de Silene stenophylla, s-au aflat permanent în stare îngheţată", au declarat paleontologii ruşi, citează BBC News.

Potrivit cercetătorilor, semințele au rămas congelate timp de peste 30.000 de ani în cele mai reci încăperi din vizuinele popândăilor.

"Acesta este de departe cel mai extraordinar exemplu de longevitate descoperit până în prezent în lumea vie", a declarat entuziasmat Robin Probert, directorul departamentului de conservare din cadrul celebrei UK's Millenium Seed Bank.

Cercetătorii ruşi susțin că ţesutul celulelor seminţelor conţine mari cantităţi de sucroză, care avea rolul de "hrană" pentru viitoarele plante, dar au și proprietăți conservante, fiind cunoscute pentru capacitatea lor de a conserva dozele de vaccinuri chiar şi în climatul cald al Africii, fără a mai fi nevoie de depozitarea vaccinurilor în frigidere.

Deși planta Silene stenophylla creşte încă în tundrele siberiene, exemplarele străvechi prezintă mici diferențe la nivelul formei petalelor şi arganelor sexuale ale florilor, diferenţe pentru care încă încearcă să găsească o explicaţie.

Recordul de până acum a fost deținut de câteva seminţe de palmier cu vechimea de circa 2.000 ani, descoperite în ruinele fortăreţei Masada din Israel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel