Record de longevitate: Japonia are peste 95.000 de centenari, majoritatea femei

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Japonia a înregistrat un nou record de longevitate, având peste 95.000 de persoane cu vârsta de 100 de ani sau mai mult, dintre care aproape 90% sunt femei, conform datelor publicate marți de guvern.

Aceste statistici evidențiază criza demografică lentă care afectează a patra cea mai mare economie a lumii, pe măsură ce populația îmbătrânește și scade.

La 1 septembrie, Japonia număra 95.119 centenari - cu 2.980 mai mulți decât în anul precedent - dintre care 83.958 erau femei și 11.161 bărbați, a declarat Ministerul Sănătății.

De asemenea, datele publicate duminică de Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor au arătat că numărul persoanelor în vârstă de 65 de ani și peste a atins un nivel record de 36,25 milioane, reprezentând 29,3% din populația țării.

Cu un astfel de procentaj, Japonia se află în fruntea unei liste de 200 de țări și regiuni cu populații de peste 100.000 de locuitori, conform ministerului.

După decesul, luna trecută, al anteriorului deținător al recordului de longevitate, Maria Branyas Morera, la vârsta de 117 ani, o femeie japoneză a devenit acum cea mai vârstnică persoană în viață din lume.

Tomiko Itooka, născută pe 23 mai 1908, are 116 ani și a fost desemnată noul decan al umanității, conform Grupului american de cercetare în gerontologie.

Doamna Itooka locuiește într-un azil de bătrâni din Ashiya, în prefectura Hyogo (vestul Japoniei), conform Ministerului japonez al Sănătății.

În prefectura Shizuoka, Kiyotaka Mizuno, în vârstă de 110 ani, a declarat presei locale că nu are „absolut nicio idee despre secretul” longevității sale.

Domnul Mizuno, care locuiește cu familia sa în orașul Iwata, se trezește în fiecare dimineață la ora 6:30 și mănâncă trei mese pe zi fără grabă.

Acest pasionat de sport își petrece timpul liber ascultând transmisiuni sportive în direct, în special meciuri de lupte sumo, conform informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății.

Se estimează că, până în 2023, populația Japoniei va scădea cu 595.000 de persoane față de 2022, ajungând la 124 de milioane, conform datelor publicate duminică de Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor.

Criza demografică are implicații majore: creșterea numărului de persoane în vârstă duce la costuri medicale și sociale mai mari și la o scădere a forței de muncă active.

Guvernul a încercat, fără prea mare succes, să încetinească declinul și îmbătrânirea populației, crescând treptat vârsta de pensionare la 65 de ani, care va deveni regulă pentru toți angajatorii începând cu anul fiscal 2025, potrivit Information.tv5monde.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel