Iranul a înregistrat cel puțin 834 de execuții în cursul anului 2023, conform unui raport anual prezentat de organizațiile neguvernamentale Iran Human Rights (IHRNGO) și "Împreună împotriva pedepsei cu moartea", relatează AFP.
Această cifră reprezintă cel mai ridicat număr de execuții înregistrat în țară începând din anul 2015 și semnalează o creștere alarmantă de 43% față de nivelul înregistrat în 2022.
ONG-urile au caracterizat această creștere ca fiind "literalmente o explozie" și au subliniat că este pentru a doua oară în ultimii 20 de ani când numărul execuțiilor depășește pragul de 800 pe an, considerându-l unul îngrozitor. Execuțiile în Iran, care se efectuează prin spânzurare, sunt printre cele mai numeroase din lume, alături de China și Arabia Saudită.
”Numărul execuţiilor a explodat literalmente în 2023”, denunţă ONG-urile în acest al 16-lea raport privind pedeapsa cu moartea în Iran. Este a doua oară în 20 de ani când nunmărul execuţiilor depăşeşte pragul de 800 pe an. Este un număr îngrozitor”, denunţă ONG-urile.
Raportul indică faptul că din totalul execuțiilor din 2023, 471 au avut loc în dosare legate de traficul de droguri, iar 282 în cazuri de crime. De asemenea, 22 de femei au fost executate, reprezentând cel mai ridicat număr din ultimii zece ani.
Un punct de alarmă evidențiat în raport este reprezentat de utilizarea pedepsei cu moartea ca instrument de represiune politică. Această tendință a fost subliniată în special în contextul contestărilor din septembrie 2022, care au izbucnit în urma morții lui Mahsa Amini, o tânără kurdă de 22 de ani, arestată pentru neconformare la regulile privind purtarea vălului. Amini a decedat în custodia autorităților, în circumstanțe încă neclare, ceea ce a stârnit proteste și represiuni violente din partea regimului.
ONG-urile susțin că Iranul folosește pedeapsa cu moartea ca un instrument de intimidare în societate și condamnă lipsa unei reacții puternice la nivel internațional împotriva acestor execuții. Direcționarea majorității execuțiilor către persoanele implicate în traficul de droguri este, de asemenea, subliniată ca fiind îngrijorătoare, cu accent pe faptul că aceste persoane provin adesea din comunitățile marginalizate, iar minoritățile etnice, în special balucii, sunt suprareprezentate printre persoanele executate.
ONG-urile atrag atenția că o reacție mai fermă la nivel internațional ar putea încetini "mașina de ucis a regimului" iranian și ar putea forța autoritățile să reconsidere politica draconică privind pedeapsa capitală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci