Record de prezență la vot. Cum s-au mobilizat polonezii pentru a da jos de la putere cel mai de succes partid autocrat din Europa

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Rata de participare la alegerile generale din Polonia a fost probabil cea mai mare din 1989, de la căderea comunismului, a declarat șeful comisiei electorale, duminică, după ce un exit poll indica procentul de 72,9%, transmite Reuters.

Sylwester Marciniak a declarat într-o conferință de presă: "Se pare că rata de participare este, cel mai probabil, cea mai ridicată din istoria celei de-a treia Republici."

Liderul opoziției din Polonia, Donald Tusk, a afirmat duminică că democrația a câștigat și că partidul naționalist aflat la putere, Lege și Justiție (PiS), va fi înlăturat de la guvernare.

El a adăugat: "Nu am fost niciodată atât de fericit în viața mea ca astăzi, obținând acest loc secund. Polonia a câștigat. Democrația a câștigat. I-am înlăturat pe cei de la PiS de la putere!"

Premierul Poloniei a declarat, tot duminică, că partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) va încerca să formeze un guvern stabil dacă președintele le va încredința această sarcină. El a spus: "Dacă președintele va însărcina candidatul partidului câștigător cu formarea unui guvern, vom încerca să construim un guvern stabil."

Acest lucru a fost susținut și de asistenta președintelui Poloniei, care a afirmat că cel mai probabil președintele va oferi prima șansă de a forma un guvern partidului care a obținut cele mai multe voturi, adică Lege și Justiție (PiS).

Ea a spus la un post de televiziune privat: "Așa se conturează decizia în acest moment, luând în considerare prevederile constituționale și tradiția."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel