Românii s-au îndreptat mai mult în 2019 spre o locuință nouă. Astfel că investițiile imobiliare în România au crescut semnificativ.
Volumul investițiilor imobiliare din România în anul 2019 a depășit borna de un miliard de euro, totalizând aproximativ 1,06 miliarde de euro, în creștere cu 7% față de nivelul înregistrat în 2018, arată datele departamentului de research al companiei de consultanță imobiliară CBRE România, scrie Mediafax.
Volumul atins în 2019 marchează totodată un record al ultimilor cinci ani din punct de vedere al tranzacțiilor de investiții pe piața imobiliară românească.
„2019 a fost anul orașelor regionale pentru tranzacțiile cu clădiri de birouri, Cluj-Napoca atrăgând investiții de aproape 200 milioane de euro, respectiv 20% din totalul volumului tranzacționat la nivelul țării, însă Bucureștiul a rămas lider, cu 64% din totalul tranzacțiilor. Clădirile de birouri au fost principalele produse tranzacționate, reprezentând aproape 75% din totalul tranzacțiilor la nivel național. Apetitul pentru clădirile de birouri din Capitală rămâne în continuare ridicat și sunt multiple oportunități, atât în zonele consacrate, precum CBD (Central Business District) și nordul Bucureștiului, precum și în zonele dinamice, aflate în continuare în plin proces de dezvoltare, precum vestul orașului", a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România, companie care a consiliat în 2019 vânzarea unui pachet de trei clădiri de birouri din Cluj-Napoca, deținut de grupul de firme Hexagon.
Din punct de vedere al profilului cumpărătorilor, investitorii israelieni ocupă primul loc prin tranzacția record de la finalul anului 2019, cu 36% din volumul tranzacționat, urmați de investitorii români (26%) și de fondurile sud-africane cu 17%.
„România este o destinație tot mai interesantă pentru noi investitori și cel mai probabil 2020 va aduce, similar cu 2019, noi nume pe piața locală. Sunt mai multe companii care vor să își extindă portofoliul în România, urmărind în special achiziția de clădiri de birouri și spații industriale. Ne așteptăm în continuare la o compresie a yieldurilor, atât pentru birouri (7% în prezent), cât și pentru sectorul industrial (7,75%)", a adăugat Gijs Klomp.
Printre tranzacțiile notabile ale anului se numără preluarea portofoliului NEPI de birouri de către AFInEurope, tranzacție de 308 milioane de euro, cumpărarea de către Dedeman, cu 129 de milioane de euro a clădirii The Office din Cluj-Napoca de la NEPI Rockcastle, Preluarea portofoliului de parcuri de retail ale Prime Kapital, pentru 113 milioane de euro, de către MAS Real Estate sau cumpărarea clădirii America House, cu 77 de milioane de euro, de către Morgan Stanley, de la AEW.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News