Activităţile ilegale cu criptomonede au atins anul trecut un nivel record, în funcţie de valoare, la 20,6 miliarde de dolari în monede digitale, în creştere cu 13,8% față de cei 18,1 miliarde de dolari din 2021.
Anul 2022 a fost cel mai tumultuos an pentru piața criptomonedelor, pe măsură ce apetitul pentru risc al investitorilor s-a diminuat și diverse firme de tranzacționare cripto precum FTX, Ronin, Celsius, Three Arrows Capital, au înregistrat pierderi semnificative. Ultimii doi ani au cunoscut o creștere accelerată a tranzacțiilor ilicite. În 2020, sumele trimise către adrese ilicite au fost în sumă de ”doar” 8,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al firmei de analiză blockchain Chainalysis.
Adresele ilicite sunt definite ca portofele legate de activităţi criminale, cum ar fi ransomware, scheme Ponzi şi escrocherii. ”Trebuie să subliniem că aceasta este o estimare a limitei inferioare – măsura noastră a volumului de tranzacții ilicite va crește cu siguranță în timp, pe măsură ce identificăm noi adrese asociate cu activitatea ilicită și trebuie să ținem cont de faptul că această cifră nu include veniturile provenite din activități non- crypto (cum ar fi, traficul de droguri convențional care implică criptomoneda ca mod de plată)”, notează autorii studiului.
Raportul inițial pentru anul 2021 anunță o sumă de 14 miliarde de dolari în activități ilicite în 2021. Iar cu ocazia publicării raportului pentru anul 2022, această sumă a fost revizuită în creștere la 18 miliarde de dolari, în principal datorită descoperirii de noi escrocherii criptografice. 43% din volumul de tranzacții ilicite din 2022 a provenit din activitatea asociate cu entități sancționate, într-un an în care Departamentul Trezoreriei SUA (OFAC) a lansat unele dintre cele mai ambițioase și greu de aplicat sancțiuni criptografice de până acum.
În 2022 au avut loc unele dintre cele mai mari demascări de servicii de criptomonede de până acum ale OFAC. Trei în special sunt notabile nu doar datorită mărimii lor, ci și prin modul în care fiecare evidențiază provocări unice în punerea în aplicare a sancțiunilor împotriva diferitelor tipuri de entități cripto: piața darknet Hydra, Tornado Cash și bursa de criptomonede Garantex, cu sediul în Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News