Un lucrător din domeniul sănătății, în vârstă de 31 de ani, a luat Covid de două ori în decurs de 20 de zile - cel mai scurt decalaj cunoscut între infecții, susțin cercetătorii spanioli.
Publicitate
Testele arată că femeia a fost infectată cu două variante diferite - Delta la sfârșitul lunii decembrie și apoi Omicron în ianuarie.
Acest lucru arată că, indiferent dacă ați avut Covid înainte, puteți fi încă infectat din nou chiar dacă sunteți complet vaccinat, spun cercetătorii.
Reinfectările din Marea Britanie necesită 90 de zile între testele pozitive.
Pe baza acestei definiții, oficialii din domeniul sănătății spun că aproape 900.000 de persoane au fost potențial infectate de două ori cu Covid până la începutul lunii aprilie.
Este dificil de stabilit un număr exact, deoarece numai secvențierea întregului genom poate confirma că infecțiile sunt cauzate de diferite tulpini și foarte puține teste pozitive trec prin acest proces.
Femeia nu a dezvoltat niciun simptom după primul test PCR pozitiv, dar la mai puțin de trei săptămâni mai târziu a început să tușească și să facă febră, fapt care a determinat-o să facă un alt test.
Când testele au fost analizate în continuare, au arătat că pacientul a fost infectat cu două tulpini diferite de coronavirus.
Într-o prezentare la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, autoarea studiului, dr. Gemma Recio, a spus că cazul a evidențiat că Omicron poate „suda imunității anterioare dobândite fie dintr-o infecție naturală cu alte variante, fie din vaccinuri”.
Ea a spus: „Cu alte cuvinte, persoanele care au avut Covid-19 nu pot presupune că sunt protejate împotriva reinfectării, chiar dacă au fost complet vaccinate.”
„Cu toate acestea, atât infecția anterioară cu alte variante, cât și vaccinarea par să protejeze parțial împotriva bolilor severe și spitalizării la cei cu Omicron”, a adăugat dr. Recio, de la Institut Catala de Salut, Tarragona, Spania, potrivit BBC.
Ea a spus că monitorizarea reinfecțiilor la persoanele care au fost complet vaccinate este importantă și ar ajuta la căutarea variantelor care eludează vaccinurile.
Reinfecțiile cu Covid au crescut brusc în decembrie 2021, după ce varianta mult mai infecțioasă Omicron a apărut și a existat o altă creștere atunci când o versiune ușor diferită a acesteia, numită BA.2, s-a răspândit la începutul lunii martie.
Înainte de aceasta, 1% din toate cazurile înregistrate în Marea Britanie erau etichetate ca a doua infecție - dar acum cifra a crescut la 11%.
Majoritatea sunt probabil persoane infectate cu variantele Alpha sau Delta și apoi infectate din nou de Omicron, mai contagios.
Oamenii de știință prevăd că în cele din urmă toată lumea va mai contracta Covid de două ori și, probabil, de mai multe ori de-a lungul vieții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu