Record nedorit la Bacalaureat: 233 de elevi eliminați din examen pentru tentativă de fraudă sau fraudă. Elevii, controlați de Comisia Națională de Bacalaureat, mai rău ca la Poliție

Un record nedorit s-a constatat la prima probă scrisă de Limba și literatura română la examenul de Bacalaureat de luni. 233 de elevi au fost eliminați pentru tentativă de fraudă sau fraudă. După ultimele informații, la Drobeta Tr. Severin au fost eliminați 33 de elevi, iar în București, 29 candidați au fost nevoiți șă părăsească sălile de examinare. Iar acestea nu sunt singurele cazuri.

Autori: Alex Andronache, Alexandru Gherghe

233 de elevi din toată ţara au fost scoşi din sălile de examen în timpul probei de Limbă şi literatură română, după ce au fost prinşi copiind cu telefonul mobil sau ceasul de mână.

Până acum, situația cea mai gravă este semnalată la Drobeta Tr. Severin, unde 33 de elevi de la trei licee au fost eliminaţi, luni, din examenul de bacalaureat, după ce au fost prinşi având asupra lor, în sala de examen, copiuţe, manuale sau chiar telefoane mobile. S-au mai semnalat eliminări și în Vaslui, Galați, Timiș, Hunedoara, Alba și Gorj. Dintre cei 33 de elevi eliminaţi, 22 sunt de la Colegiul Tehnic "Lorin Sălăgean", opt de la Colegiul "Domnul Tudor" şi trei de la Liceul de Transporturi Auto. „Este vorba despre trei elevi de la Liceul Auto, opt de la Domnul Tudor și 22 de elevi de la liceul de construcții Lorin Sălăgean. Au fost suprinși fie cu copiuțe, fie cu cărți sau telefoane mobile în timpul examenului. Având în vedere că avem supraveghere video, nu mă așteptam la așa ceva”, a declarat inspectorul școlar general Emil Mirică, de la ISJ Mehediţi.

În Bucureşti, ultima numărătoare arată că 29 elevi au fost eliminaţi din examen după spusele Inspctorului Şcolar General Cristian Alexandrescu. “În cadrul probei la disciplina de limbă şi literatură română, au fost eliminaţi din examen 18 elevi. Aceştia au fost prinşi având asupra lor telefoane mobile, fiţuici, chiar si culegeri în format de buzunar cu rezolvări ale subiectelor. Elevii au fost depistaţi atât de profesorii supraveghetori cât şi de cei 6 delegaţi ai Comisiei Naţionale de Bacalaureat repartizaţi în municipiul Bucureşti.”

Citește și:

Baremul de corectare pentru varianta 5 la examenul de Bacalaureat la Limba şi literatura română

Un exemplu în acest sens este Liceul Edmond Nicolau şi Liceul Petru Poni din Bucureşti. Din aceste două licee au fost 5 din cei 18 elevi eliminaţi pe parcursul zilei. La Liceul Petru Poni a fost depistat în cadrul raziei efectuate un elev care avea asupra lui materiale ajutătoare. Acesta a fost exclus iar examenul a continuat ulterior fără alte nereguli. Totuşi după încheierea examenului, elevul, alături de părinți,  a cerut explicaţii, profesorilor ce se aflau încă în instituţia de învăţământ. Demersul acestuia a fost fără izbândă, cadrele din învăţământ explicându-le că tentativa de copiat la examen este un criteriu eliminatoriu al examenului de bacalaureat.

La Liceul Edmond Nicolau situaţia a fost asemănătoare. Un martor ce se afla în curtea instituţiei de învăţământ a precizat pentru De Ce News că la aproximativ o oră de la începerea examenului, dintr-o maşină au coborât patru persoane la costum, iar după 15 minute petrecute de acestia  în liceu, trei sau patru elevi au fost excluşi din examen.

"Nici măcar nu am apucat să scriu nimic. M-au văzut cu fiţuicile şi m-au dat afară", a povestit unul dintre elevii eliminaţi. A urmat mai apoi o zarvă necontenită în curtea liceului, toţi cei ce se aflau acolo fiind intresaţi să afle ce li s-a întâmplat acelor elevi. Ulterior, părinţii ce-şi aşteptau copiii ce se aflau încă în sala de examen au încercat să afle mai multe informaţii privind aşa numita razie ce se desfăşura cu uşile închise. La fel ca şi în cazul Liceului Petru Poni, după eliminarea celor patru elevi, examenul a continuat fără alte evenimente neplăcute.

Inspectorul Şcolar General, Cristian Alexandrescu, a declarat pentru De Ce News că într-un liceu din Capitală, prin scanare s-a sesizat că un candidat avea telefonul mobil la el, iar informaţia s-a dovedit ulterior a fi reală. Alţi elevi care au fost eliminaţi au fost prinşi copiind cu fiţuici luate de pe internet.

Citește și:

Capcană fără sens la română, la Bac: Elevii, încurcaţi de subiecte perfid formulate

Chiar dacă acest sistem de verificare în timpul examenului de bacalaureat dă roade, există şi persoane care îl contestă. Elevii celor două licee din Capitală ne-au povestit că la aprozimativ o oră de la începerea probei, au intrat în sala de examen patru  persoane ce s-au prezentat ca fiind delagaţi din partea Comisiei Naţionale de Bacalaureat. Mai apoi toţi elevi au trebuit să se ridice în picioare şi să-şi scoată tot ce aveau prin buzunare. În tot acest timp "anchetatorii", împreună cu membrii comisiei îi măsurau din cap până în picioare pe fiecare dintre elevi, iar pe unii dintre aceştia îi rugau să-şi ridice fie bluza sau mânecile. Totuşi, în alte licee din România, unii elevi au povestit că au fost percheziţionaţi ca la puşcărie de aceste persoane delegate să verifice integritatea examenului de bacalaureat.

Chiar şi Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei Spiru Haret, spune că sindicatele din educaţie nu au fost informate de aceste razii de verificare şi că această metodă nu este una tocmai potrvită unui astfel de examen.

"Este un lucru bun că se încearcă eliminarea modalităţilor de fraudare şi pedepsirea elevilor care au încercat să copieze. Puterea exemplului dă posibilitatea ca ceilalţi elevi să se încadreze în condiţiile de examen. O razie cu mascaţi în şcoli este însă o aberaţie. Din start, populaţia României este considerată infractoare", a declarat Isvoranu pentru romanialibera.ro.

Anul acesta măsurile de securitate pentru eliminarea fraudei la examenul de bacalaureat au fost sporite, iar elevii care copiază vor fi drastic sancţionaţi, urmând să fie eliminaţi şi să primească interdicţie de a participa la două sesiuni ulterioare.

Astfel, un candidat eliminat la examenul din vara lui 2011 pentru că a fost prins copiind nu va mai putea participa la sesiunea din toamna lui 2011 şi nici la cea din vara lui 2012. Ei vor avea dreptul să se înscrie abia la sesiunea de bacalaureat din toamna lui 2012.

Elevii, controlați de Comisia Națională de Bacalaureat,  mai rău ca la Poliție.Citește și:Vezi subiectele la examenul de Bacalaureat 2011, proba scrisă la Limba şi literatura Română, varianta 5. Rămâi pe De Ce News pentru a afla baremul de corectare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel