Ministerul Sănătății palestinian a anunțat marți că atacurile aeriene israeliene au dus la moartea a peste 700 de palestinieni în Gaza, reprezentând cea mai mare cifră de decese într-un interval de 24 de ore de la declanșarea blocadei totale anunțate de Israel cu două săptămâni în urmă.
Agențiile Națiunilor Unite au cerut cu disperare, marți, permiterea intrării ajutorului de urgență în Gaza, afirmând că este nevoie de peste 20 de ori mai mult efort decât ritmul actual, pentru a sprijini populația palestiniană după două săptămâni de bombardamente israeliene, transmite Reuters.
Armata israeliană a declarat că a lovit peste 400 de ținte ale militanților Hamas și a ucis zeci dintre membrii săi în cursul nopții, însă a avertizat că va dura ceva timp până când vor reuși să elimine gruparea islamistă care conduce Gaza. Atacul transfrontalier mortal al acesteia, la 7 octombrie, a șocat Israelul.
În timp ce agențiile internaționale de ajutor avertizează asupra unei catastrofe umanitare în desfășurare în această fâșie mică și sărăcită de pământ, unul dintre cele mai dens populate locuri din lume, președintele Franței, Emmanuel Macron, a zburat către Israel pentru a oferi sprijin.
Macron i-a transmis prim-ministrului Benjamin Netanyahu că Franța se află "umăr la umăr" cu Israel în războiul său cu Hamas, dar că nu trebuie să lupte "fără a respecta regulile". Netanyahu a declarat că Israel va încerca să protejeze civilii pe măsură ce își propune să asigure că aceștia "nu vor mai trăi sub tirania Hamas".
Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a cerut marți protejarea civililor în timpul conflictului, exprimând îngrijorare cu privire la "încălcări evidente ale dreptului internațional umanitar" în Gaza.
Organizația Mondială a Sănătății, în cel mai recent apel disperat la ONU, a solicitat "o încetare imediată a focului" pentru a permite livrările de ajutor, în siguranță.
Medicii din Gaza afirmă că pacienții aduși la spitale prezintă semne de boli cauzate de supraaglomerare și igienă precară, după ce peste 1,4 milioane de oameni au fugit din locuințele lor pentru a găsi adăpost în fața celui mai intens bombardament israelian din istorie.
Toate spitalele susțin că resursele de combustibil pentru generatoarele lor electrice sunt pe terminate, ceea ce îi face din ce în ce mai puțin capabili să acorde îngrijire medicală persoanelor rănite și bolnave.
Nu există perspective de încetare a focului în viitorul apropiat, în cea mai sângeroasă confruntare israelo-palestiniană din decenii.
Ministerul Sănătății din Gaza a raportat că cel puțin 5.791 de palestinieni au fost uciși în urma bombardamentelor israeliene începând cu 7 octombrie, dintre aceștia 2.360 fiind copii. Numai în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 704 de decese, cel mai mare număr într-un singur interval de 24 de ore din cele două săptămâni de bombardamente.
Tancurile și trupele israeliene sunt adunate la granița dintre Israel și Gaza, așteptând ordine pentru o posibilă invazie terestră. Aceasta ar putea fi o operațiune complicată din cauza îngrijorărilor legate de siguranța ostaticilor și de prezența unor militanți puternic înarmați de Iran, într-un mediu urban dens, folosind o vastă rețea de tunele.
Bombardamentele au fost declanșate în urma unui atac neașteptat al Hamas asupra Israelului, în care atacatorii au ucis peste 1.400 de persoane - în mare parte civili - într-o singură zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu