Rectificarea bugetară pare să vină cu bani în plus pentru anumite sectoare.
Guvernul estimează venituri suplimentare de 10,4 miliarde de lei în cadrul rectificării bugetare, potrivit informațiilor politice obținute de Economedia. Proiectul de rectificare ar urma să fie lansat în dezbatere publică săptămâna viitoare.
Sectoarele care vor beneficia de sume suplimentare includ Sănătatea, Educația, Transporturile și Dezvoltarea regională, totalizând 9,4 miliarde de lei, din care primăriile vor primi 3 miliarde de lei. Nu se știe momentan în ce domenii vor exista reduceri bugetare.
Sănătatea - un plus de 11,4 miliarde de lei, crescând bugetul acestui sector la 74 miliarde de lei, echivalentul a 4,2% din PIB, un nivel record
Educația - o suplimentare de 6,4 miliarde de lei
Transporturile - 5 miliarde de lei în plus pentru investiții
Dezvoltarea regională - 5 miliarde de lei pentru investiții, 3 miliarde de lei pentru cheltuielile curente ale primăriilor, 400 milioane de lei pentru DGASPC-uri și 980 milioane de lei pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități.
De asemenea, odată cu această rectificare bugetară, ar urma să fie lansate și scheme de ajutor de stat pentru marea industrie.
”Îi cer domnului vicepremier Neacșu ca, împreună cu miniștrii Finanțelor și Economiei, Marcel Boloș și Radu Oprea să finalizeze cele două proiecte economice majore: finanțarea tranziției verzi pentru marea industrie și sprijinirea investițiilor cu impact semnificativ. Vom face simultan și rectificarea bugetară pentru a aloca fonduri importante ca să finanțăm aceste scheme esențiale pentru a susține dezvoltarea economiei noastre”, a declara Marcel Ciolacu, zilele acestea.
Digitalizarea ANAF ar fi adus fonduri suplimentare la buget
Premierul Marcel Ciolacu spunea că sumele acordate ministerelor vor fi prinse în rectificarea bugetară pozitivă, mai exact al veniturilor suplimentare colectate de stat ca efect direct al măsurilor inițiate de Executiv pentru digitalizarea ANAF.
"La rectificare, mai mult ca sigur că vom crește veniturile, lucru care s-a dovedit, pentru că se face planul la ANAF dintr-o colectare mai bună, dar și datorită acestor investiții. A existat un delay de încasări, cum e normal, dar se pare că ne-a reușit”, a declarat premierul.
Datele ANAF arată că la finalul lunii august, veniturile încasate de stat se ridică la 300,06 miliarde lei, cu 3,59 miliarde lei mai mult decât avea stabilit în program. Suma este cu 46,52 miliarde lei mai mare decât în perioada similară din anul 2023, respectiv un avans de 18,3%.s
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu