Există mai multe tensiuni cu privire la alegerile prezidențiale din România.
UPDATE: SNSPA a transmis Curții Constituționale a României o petiție pentru a solicita invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale:
Joi, 5 decembrie 2024, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a transmis Curții Constituționale a României o petiție pentru a solicita invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale, având în vedere încălcarea prevederilor Art. 81 din Constituţia României de către candidatul Călin Georgescu.
Petiția a fost primită și înregistrată de CCR cu nr. 5296 din 05.12.2024.
Către: Curtea Constituțională a României
Domnule Președinte,
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) vă adresează prezenta petiție pentru a vă solicita invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale, având în vedere încălcarea prevederilor Art. 81 din Constituția României de către candidatul Călin Georgescu.
Motivele solicitării:
Încălcarea Art. 81 alin. (1) din Constituția României:
Art. 81 alin. (1) din Constituție prevede că „Președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.” În contextul campaniei desfășurate de domnul Călin Georgescu, există dovezi că votul alegătorilor nu a fost liber exprimat, fiind manipulat prin metode opace și subversive, care contravin standardelor democratice.
Campania sa a fost declarată oficial ca având un buget de „zero lei,” ridicând suspiciuni asupra surselor reale de finanțare și a eventualelor influențe externe.
Din informațiile transmise opiniei publice, prin desecretizarea documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din 28 noiembrie 2024, reiese că o parte semnificativă a populației a fost expusă unei campanii de dezinformare sistematică, menită să distorsioneze percepția asupra procesului electoral și să determine exprimarea votului într-un mod care nu reflectă voința reală a alegătorilor.
Dovezile care indică implicarea unor interese străine, mai exact a Federației Ruse, în orchestrarea și susținerea campaniei domnului Călin Georgescu, reprezintă o amenințare gravă la adresa democrației românești. Astfel de acțiuni subminează votul liber exprimat și încalcă principiile fundamentale consacrate de Constituție.
Prin utilizarea unor metode netransparente și a unei campanii bazate pe resurse neclare, candidatul Georgescu a creat un avantaj incorect față de ceilalți candidați. Acest lucru afectează egalitatea de șanse în competiția electorală, un alt principiu fundamental al democrației.
Solicitări:
Invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale pe motivul încălcării Art. 81 alin. (1) din Constituția României, prin manipularea votului alegătorilor și compromiterea principiului votului liber exprimat.
Dispunerea reluării primului tur al alegerilor prezidențiale, sub stricta supraveghere a instituțiilor statului, pentru a garanta respectarea principiilor constituționale și a standardelor democratice.
Într-un stat de drept, respectarea principiilor constituționale și protejarea votului cetățenilor sunt priorități absolute. Curtea Constituțională a României are datoria de a apăra aceste valori fundamentale și de a garanta că procesul electoral rămâne unul corect, transparent și legitim.
Cu speranța că veți analiza cu celeritate și seriozitate această solicitare, vă mulțumesc anticipat.
Cu stimă,
Prof. univ. dr. Remus Pricopie,
Rector SNSPA
-----
Prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a făcut o declarație cu privire la legalitatea procesului electoral și a riscurilor asociate unui complot orchestrat pentru subminarea democrației din România, în contextul desecretizării documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
„Curtea Constituțională a României ar fi trebuit să amâne decizia de luni și să insiste asupra verificării temeinice a legalității campaniei lui Călin Georgescu, desfășurată într-un mod atipic și lipsit de transparență, cu resurse declarate a fi de 'zero lei'.
Au decis luni, însă contextul politic și noile informații de o gravitate excepțională impun o reevaluare urgentă. Curtea Constituțională trebuie să se reunească astăzi pentru a reanaliza situația.
Federația Rusă a pus la cale o lovitură de stat, mascată prin mecanisme aparent democratice, dar manipulând în mod perfid procesul electoral. Din fericire, aceasta a eșuat. Acum, în aceste condiții, responsabilitatea CCR este imensă: trebuie să-l scoată de pe buletinele de vot pe cel care ar fi trebuit să fie beneficiarul acestui complot, iar procuratura trebuie să extindă cercetările, identificând și trăgând la răspundere pe toți cei care au contribuit la aceste acțiuni ilegale, de trădare de ţară, fie prin complicitate, fie prin acțiuni directe.
Dacă nu facem asta AZI, mesajul transmis va fi unul devastator: că, deși știm adevărul – că Georgescu este un trădător de țară, antrenat, lansat și susținut în luptă de ruși –, continuăm să perpetuăm scenariul conceput și orchestrat de Kremlin. O asemenea pasivitate ar însemna o cedare fără precedent în fața unui adversar strategic, punând în pericol nu doar integritatea procesului electoral, ci și însăși democrația noastră.
Primul tur al alegerilor trebuie să fie reluat în condiții de legalitate deplină, sub supravegherea strictă a instituțiilor statului, pentru a garanta corectitudinea și legitimitatea procesului electoral. Este o datorie fundamentală, față de cetățeni și față de viitorul României”, transmite rectorul Pricopie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci