Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității "Babeș-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, a făcut afirmații dure la adresa tinerilor într-un discurs susținut la deschiderea Congresului Național al Istoricilor Români, publicat ulterior pe site-ul AmosNews.ro. "Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google", generația „Facebook", generația „SMS" sau toate la un loc!", a spus academicianul Ioan Aurel Pop.
Istoricul clujean a ținut să atragă atenția că "trendul contemporan este de ignorare a trecutului omenirii, a experienței de viață a comunităților, mai ales a celor naționale. Motivele sunt multe, de la graba planetei de a se autodistruge prin poluare, dezechilibre, catastrofe naturale etc. până globalizarea prost înțeleasă și de la ideea că memoria este inutilă până la superficialitate, ignoranță, trivialitate, violență, toate cultivate de forțe mult mai puternice decât ne putem noi închipui. (...)
Învățând istorie, elevul află despre lumi și compară, face cunoștință cu primele legi, constituții, culte religioase, află ce sunt stilurile arhitectonice, deosebește o simfonie de un concert, distinge valorile antice, medievale, moderne, află cum s-au purtat războaie în numele dragostei, al credinței și al bisericii, al libertății, egalității și democrației etc., poate prețui dialogul și informarea, poate evalua răsturnarea ordinii nedrepte dintr-o societate etc. Istoria, ca și alte discipline „învechite" promovau, pe lângă fapte, valori morale, artistice, umane, idei fundamentale generale, strategii de viață; noile „discipline" propuse răspândesc metode și tehnici limitate, cunoștințe de nișă, care se pot învăța de către un om cu inteligență medie în timpul liber sau în cadrul orelor de dirigenție sau prin prisma dexterităților școlare", a punctat rectorul UBB în discursul său.
Rectorul UBB, declarație tranșantă despre generația tânără
"Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace. Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google", generația „Facebook", generația „SMS" sau toate la un loc! Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică. Elita clasică a acestei lumi pare abulică, amețită, adormită, fără nerv și fără voință. Aici nu este vorba despre conflictul dintre generații, nici despre mitul vârstei de aur, nici despre nostalgia tinereții, ci de realism. Am fost avertizați demult că „somnul rațiunii naște monștri". Nu demult, am văzut ciocane distrugând statui mesopotamiene sau bombe nimicind Palmyra! Ar fi bine să veghem cu toții ca toate admirabilele descoperiri și invenții ale lumii contemporane să servească omului creativ și creator, omului cercetător și omului moral, nu omului-robot, distorsionat și manipulat", a adăugat academicianul Ioan Aurel Pop, în discursul susținut la evenimentul organizat în perioada 25-28 august 2016 la Cluj.
Cum motivează academicianul Ioan Aurel Pop afirmațiile sale
Într-o declarație prin telefon la Antena 3, rectorul UBB a explicat motivele care l-au determinat să facă aceste afirmații: "Eu am deplâns un anumit sistem de educație care tinde să înlocuiască discipline clasice care și-au dovedit validitatea de-a lungul timpului cum sunt istoria, geografia, limbile clasice, chiar să reducă orele de Limba și literatra română, să nu mai numim Limba română ca disciplină, ci să o numim Limbă și comunicare... Am deplâns această înlocuire cu pseudodiscipline care se numesc "educație antreprenorială", "educație sexuală", "educație juridică"... Se ajunge la generații de tineri superficiali care nu mai au cultură generală, care însă știu să lucreze pe Google, pe Facebook, să dea SMS-uri, o îndemânare de o cauză mai dreaptă, dar asta nu-i scutește pe ei de superficialitate", a explicat istoricul Ioan Aurel Pop.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci