Sumele alocate pentru universităţi ar trebui să reflecte şi calitatea, nu doar cantitatea, astfel ca o instituţie de învăţământ superior care a obţinut rezultate cu totul speciale, de exemplu în cercetarea ştiinţifică, ar trebui să primească stimulente serioase în bani, a declarat, vineri, la Alba Iulia, rectorul Universităţii 'Babeş-Bolyai', Ioan Aurel Pop.
'Noi suntem în acest an pentru prima oară în ranking-uri, adică în clasamente, alături de universităţi din ţările vecine, din Polonia, din Ungaria, din Serbia, din Slovacia sau Slovenia. Nu suntem nici mai sus, nici mai jos, dar din punct de vedere al finanţării suntem mai rău ca ele şi am vrea ca sumele alocate pentru universităţi să reflecte şi calitatea, nu doar cantitatea. Ne luptăm de mulţi ani cu acest principiu', a afirmat rectorul UBB Cluj Napoca, la reuniunea universităţilor membre ale Consorţiului 'UNIVERSITARIA', din care fac parte Universitatea şi Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea 'Babeş-Bolyai' Cluj-Napoca, Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara.
Ioan Aurel Pop a explicat că finanţarea se face pe student echivalent, în funcţie de nevoile pe specialităţi, adică un student de la Ştiinţe Economice primeşte o sumă, un student de la Politehnică primeşte o sumă mai mare, iar unul de la Medicină una şi mai mare.
'Noi am vrea ca finanţarea să reflecte şi calitatea. O universitate care a obţinut un prestigiu deosebit şi rezultate cu totul speciale în cercetarea ştiinţifică mai ales, dar şi în activităţile didactice cu studenţii ar trebui, după opinia Consorţiului, să primească stimulente serioase în bani, adică în buget să se reflecte acest lucru', a susţinut rectorul Ioan Aurel Pop.
Ioan Aurel Pop a subliniat că universităţile din consorţiu au şcoli doctorale de cel mai mare prestigiu.
'Accentul la o universitate bună cade pe doctorate. Vrem finanţări mai bune din acest punct de vedere. A pregăti un doctorat înseamnă a cheltui bani pe aparatură, pe o groază de instrumente care sunt necesare ducerii la bun sfârşit', a mai spus el.
Rectori, prorectori, preşedinţi de Senat, directori administrativi, decani şi reprezentanţi ai studenţilor din cele cinci universităţi din Consorţiu dezbat vineri şi sâmbătă la Alba Iulia probleme de actualitate din mediul universitar românesc, cum ar fi finanţarea în învăţământul superior şi fondurile europene, finanţarea cercetării din universităţi sau relevanţa ranking-urilor internaţionale pentru universităţile din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News