Rectorul UMF Târgu Mureş, amenințat cu tăierea finanțării. Vezi de ce

copotoiu-
copotoiu-
Alegeri prezidentiale 2024

Prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, rectorul  Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş,   susţine că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) ameninţă instituţia cu tăierea finanţării dacă nu înfiinţează linia maghiară, atât în scris, cât şi verbal. Rectorul a declarat că, vineri seara, a fost sunat de către ministrul Cătălin Baba care i-a cerut    să rezolve problema înfiinţării liniei maghiare.

După mai multe discuţii avute cu domnul ministru al Educaţiei Naţionale, vineri seară am primit un telefon în care ne-a spus că dacă nu rezolvăm problema liniei maghiare şi nu introducem în Cartă aceste lucruri, atunci ne suspendă finanţarea universităţii. A spus că va trimite o adresă la universitate - pe care am găsit-o în această dimineaţă şi care sună cam aşa: 'aveţi obligaţia să elaboraţi Carta universitară în conformitate cu prevederile legale în vigoare' (...) Scrisoarea e semnată de dl ministru Baba şi de d-na Lazăr şi a fost trimisă de la dânşii vineri. În aceasta se arată că, potrivit art. 125 pc. 5 din Legea Educaţiei se poate suspenda rectorul, se taie finanţarea sau se reorganizează universitatea, a afirmat prof. univ. dr. Constantin Copotoiu.

Acesta a spus că ameninţarea din partea ministerului Educaţiei s-ar traduce că UMF Târgu Mureş nu va mai primi bani pentru asigurarea salariilor, iar în acest fel ar avea de suferit cei cu salarii mici, scrie Agerpres.

Rectorul Constantin Copotoiu a arătat că noua Cartă a UMF Târgu Mureş a fost elaborată în conformitate cu tot ce scrie în Legea Educaţiei şi că, după ce s-au purtat discuţii inclusiv cu ministrul Cătălin Baba, a avut surpriza neplăcută ca dl. ministru să vină cu sancţiuni îndreptate împotriva tuturor cadrelor didactice din universitate, după ce a afirmat că de vină sunt alţii.

Eu susţin în continuare ideea de bază de a respecta Legea Învăţământului, deoarece colegii de la secţia maghiară nu doresc ca noile secţii care se înfiinţează să fie evaluate ARACIS - pentru că există un standard ARACIS care prevede un raport de 5 studenţi la un cadru didactic. Noi putem să funcţionăm ca un întreg, limba română, maghiară şi engleză, pentru că există cadre didactice care completează posturile maghiare şi invers. Dacă noi acum am face un program de studiu în limba maghiară trebuie să aplicăm art. 138 din Legea Învăţământului care spune că autorizarea provizorie şi acreditarea programelor de studiu universitare se realizează distinct pentru fiecare formă de învăţământ, fiecare limbă de predare şi pentru fiecare locaţie geografică în care se desfăşoară, indiferent dacă instituţia este sau nu menţionată ca fiind multiculturală. Şi la limba română vom pierde studenţi, dar la limba maghiară se vor pierde foarte mulţi. Doreşte cineva să se piardă studenţi în limba maghiară?, a arătat Copotoiu.

Rectorul a arătat că trebuie aşteptată decizia instanţei de judecată, care a fost sesizată pentru a se pronunţa asupra valabilităţii Cartei Universitare.

Citește și:PDL a cedat șantajului UDMR și a decis înființarea secției în limba maghiară la UMF Târgu Mureș

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel