Recuperarea lui Florin Piersic, una de lungă durată. Dr. Cîrstoiu: Acest tratament este de fapt cheia

FOTO: Florin Piersic, Facebook
FOTO: Florin Piersic, Facebook

Medicul Cătălin Cîrstoiu a explicat în câtă vreme se poate recupera marele actor Florin Piersic după operația de la genunchi, de unde a pornit infecția.

Dr. Cătălin Cîrstoiu, medic chirurg ortopedie, managerul Spitalului Universitar din București, a intervenit la un post TV unde a vorbit despre modul în care se poate ajunge la sepsis, cum este cazul marelui actor Florin Piersic, dar și în câtă vreme se poate acesta recupera după operația de scoatere a implantului articular de la genunchi.

”Ce trebuie să înțeleagă multă lume. Protezele acestea de genunchi sunt sediul în care se produce foarte ușor o colonizare bacteriană. Pentru că la interfața dintre implant și os este o zonă care predispune la adeziunea bacteriană. Acolo vin bacteriile.

Cum ajung bacteriile în genunchi, căci asta este important să înțeleagă lumea, acestea ajung prin sânge. Dacă un purtător de astfel de implant, o proteză de genunchi sau de șold, căci și acolo se poate întâmpla același lucru, suferă un episod infecțios după implantare atunci bacteriile ajung în sânge de la focarul primar, care poate fi oriunde, un abces dentar, o infecție urinară, de acolo merg în sânge și ajung în locul predilect pentru a se fixa acolo unde sunt aceste implanturi, cum era implantul cardiac, stimulatorul, sau cum este implantul articular, șold sau genunchi.

Odată ajunse acolo bacteriile fac un microfilm, ca o peliculă pe suprafața implantului, și vă dați seama, osul este o structură spongioasă, ca un burete, iar în toate aceste goluri, iar bacteriile pătrunse aici sunt foarte greu responsabile la tratament, pentru că circulația din nefericire este destul de precară. Iar soluția clară, în cazul unei astfel de infecții, este să elimini implantul. 

Operația făcută de colegii de la Foișor este una foarte bună. Nu este o operație ușoară, ci poate mai grea decât cea de a implanta o proteză. Căci ea presupune nu doar scoaterea implantului, dar și să elimini toate microabcesele care există în părțile moi, în musculatură, în țesuturile din jurul structurilor osoase”, a explicat dr. Cătălin Cîrstoiu, medic chirurg ortopedie la Realitatea Plus.

Cîrstoiu: Sepsisul articular post-implant este o boală gravă

De asemenea, medicul a precizat că proteza provizorie care i-a fost pusă lui Florin Piersic, ”este un spacer, ca o proteză care înlocuiește acel spațiu liber, rămas după scoaterea implantului, iar acest spacer este făcut dintr-un ciment acrilic special, impregnat cu un antibiotic, care are o eliberare lentă, atât în țesutul osos, cât și în țesuturile din vecinătate, suplinind tratamentul antibiotic parenteral. Acest tratament este de fapt cheia, pentru că el trebuie foarte bine armonizat cu tipul de bacterie și cu sensibilitatea bacteriei la un antibiotic”, a mai spus medicul.

Întrebat în câtă vreme se poate recupera marele actor, având în vedere vârsta înaintată, dr. Cîrstoiu a punctat că ”sepsisul articular post-implant este o boală gravă, este o boală gravă pentru pacient. Recuperarea are complicații, pot apărea complicații imediate și în acest moment, care se duc în primele 72 de ore, în prima săptămână. Iar recuperarea pe termen lung este extrem de variabilă, pentru că sunt niște parametri care trebuie dozați repetat și trebuie să existe cel puțin trei luni în care acești parametri se normalizează ca să vorbim de o reimplantare. Este o recuperare de lungă durată”, a mai spus medicul.

Citește și: Starea lui Florin Piersic s-a îmbunătățit. Medicii de la Foișor: Evoluție lent-favorabilă. Mănâncă și bea apă singur

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel