Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins vineri recursul Agenţiei Naţionale de Integritate, în calitate de pârât, în procesul lui Victor Alistar cu Agenţia Naționalã a Funcþionarilor Publici. La rândul său, Victor Alistar a anunţat că îşi retrage recursul formulat pe o excepţie de neconstituţionalitate.
ÎCCJ a luat în discuţie, vineri, recursul formulat de ANFP împotriva sentinţei din 5 octombrie 2011 a Curţii de Apel Bucureşti, care a respins cererea agenţiei de anulare a ordinelor privind aprobarea cererilor de suspendare şi prelungire a suspendãrii raporturilor de serviciu în cazul lui Victor Alistar, fost purtător de cuvânt al ANFP.Premierul, Victor Ponta, a anunţat pe 3 mai că l-a retras pe Victor Alistar din componența Guvernului, până la clarificarea de către ÎCCJ a situației acestuia și că nu propune pe altcineva în locul său.
Premierul desemnat a adăugat că îl așteaptă pe Alistar “cât mai repede” în echipa guvernamentală. ”Aștept ca ultimele decizii de la ÎCCJ să lămurească încă o dată faptul că o decizie administrativă a unei instituții administrative s-a luat în mod neîntemeiat și îl voi aștepta pe domnul Alistar să se alăture echipei guvernamentale în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Ponta.
Agenția Națională de Integritate a precizat într-un comunicat remis presei, că Victor Alistar nu are dreptul de a exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a actului de constatare a incompatibilităţii, respectiv 7 august 2012.
Potrivit ANI, prin actul de constatare nr. A/1130/I.I./2009 din data de 20 iulie 2009, rămas definitiv la data de 7 august 2009, prin necontestare, Agenţia Naţională de Integritate a constatat că Alistar Teodor Victor s-a aflat, în perioada 23 ianuarie 2007 - 1 martie 2009, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, concomitent, calităţile de funcţionar public - purtător de cuvânt în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Director Executiv în cadrul Asociaţiei Române pentru Transparenţă, începând cu anul 2004, şi avocat definitiv în cadrul Cabinetului individual de avocatură "Alistar Teodor Victor", începând cu 23 ianuarie 2007 şi până la data constatării.
"Lui Alistar Teodor-Victor i se aplică sancțiunea prevăzută de dispozițiile art. 25, alin. (2) din actul normativ amintit, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani, de la data rămânerii definitive a actului de constatare, respectiv până la data de 07.08.2012", precizează ANI.
Legalitatea sancțiunii a fost confirmată și de dispozițiile Deciziei Curţii Constituţionale nr. 54 din 25 ianuarie 2011 referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Plenului Senatului nr. 31 din 15 decembrie 2010 privind alegerea celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, publicată în Monitorul Oficial nr. 90 din 3 februarie 2011, se mai arată în comunicat.
În replică, Victor Alistar a explicat, printr-un comunicat remis NewsIn,că în 2004 a cerut ANFP suspendarea din funcția publică, recunoscută de Curtea de Apel București, astfel că situația de incompatibilitate invocată de ANI nu există, iar CCR nu are competențe în interdicții pentru ocuparea unei funcții publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci