Unităţile de învăţământ nu dispun de personal de curăţenie suficient. DSP a ridicat problema în cadrul unei conferințe de presă.
Şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, a atras atenţia marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, că unităţile de învăţământ nu dispun de personal de curăţenie suficient, scrie Agerpres. La conferinţă au mai participat subprefectul Eugen Curteanu şi inspectorul şcolar general Mihai Mureşan.
Directorul DSP spune că, până la această dată, colegii săi au verificat 114 imobile în care urmează să se desfăşoare cursuri, din totalul de 315 din judeţ, iar problema personalului de curăţenie a fost semnalată în mai multe cazuri, la fel şi situaţia stocurilor de substanţe dezinfectante, care ar ajunge doar pentru o lună.
"S-au verificat 114 şcoli până acum. Colegii mei care au făcut verificarea au constatat că în aceste şcoli există stocuri de dezinfectante cam pentru aproximativ o lună, dar aproape toate şcolile au început proceduri de licitaţie, încearcă să încheie un acord-cadru prin care să vină produsele la un anumit interval de timp. O problemă pe care noi am constatat-o şi care sper să se rezolve este aceea a personalului auxiliar, de curăţenie. Până acum, personalul de curăţenie din şcoli era cu o jumătate de normă, cu un sfert de normă şi cu normă întreagă, sigur, dar nu credem că va fi suficient, pentru că începerea anului şcolar în condiţiile acestea, de pandemie, presupune curăţenie dimineaţa, în pauze, după ce pleacă copiii, între schimburi", a declarat Andriţoiu.
Apel către părinți să nu-și trimită copiii la școală
Anca Andriţoiu a făcut un apel şi către părinţi, să nu îşi trimită copiii la şcoală sau grădiniţă dacă prezintă simptome de răceală sau o stare de sănătate alterată.
Potrivit statisticii DSP Bistriţa-Năsăud, din totalul celor 315 clădiri utilizate de unităţile şcolare, 63 nu deţin autorizaţie de funcţionare din diverse motive: toalete în curte, încălzire cu sobe metalice, clădiri vechi sau aflate în plin proces de reabilitare.
La rândul său, inspectorul şcolar general Mihai Mureşan a precizat că, din datele comunicate de unităţile de învăţământ, au fost finalizate igienizările, procedurile şi traseele de acces aproape peste tot, cele mai întârziate fiind şcolile din mediul rural şi că există anumite stocuri de dezinfectant şi de măşti de protecţie în marea majoritate a cazurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu