Reîntoarcerea la școală se va face după reguli stricte. Iată cineva fi testat COVID-19 în școală și în ce condiții, ce documente trebuie să prezite părinții și ce formulare trebuie să completeze.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că, vineri la prânz, 149 de localităţi sunt în scenariul roşu privind condiţiile de desfăşurare a cursurilor şcolare şi 903 în scenariul galben. Dacă elevii din localitățile în scenariul roșu vor învață de acasă, în cele din scenariul galben copii de grădiniţă și clasele I - IV plus clasa pregătitoare şi, de asemenea, clasa a VIII și a XII vor merge la școală, a declarat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă, potrivit dcmedical.ro.
Când se va putea lipsi de la școală
„În ordinele comune sunt prezentate, de asemenea, și regulile care vor trebuie să fie respectate pe parcursul celui de-al doilea semestru. Aș vrea să precizez încă o dată, elevii care au vulnerabilități, pentru care sunt certificate medicale, care au avut - spre exemplu - adeverințe în primul semestru, NU SUNT OBLIGAȚI să-și reînnoiască acele adeverințe. Adeverințele din primul semestru care atestă vulnerabilități ce îi împiedică să meargă la școală cu prezență fizică sunt valabile în continuare. Mai mult decât atât, adeverințe care vor fi obținute acum în semestrul II vor putea fi transmise și electronic către profesori și diriginți!
A doua categorie exceptată sunt elevii care au în familie persoane cu vulnerabilități cronice care conduc la recomandarea de a nu merge la școală cu prezență fizică. Și acestă categorie va fi luată în considerare cu maximă atenție.
A treia categorie, la recomandarea apăsată a ministrului Sănătății și a ministrului Educației, pentru toți acei copii care prezintă simptome specifice într-o cât de mică măsură, se recomandă a nu fi trimiși în colectivitate, deci se recomandă a nu fi trimiși la școală. Nu se vor pune absențe în aceste situații. Trebuie un singur anunț făcut cadrului didactic, diriginte, profesor.
Celelalte două categorii cadrele didactice cu vulnerabilități cronice, al patrulea caz, sau la rândul lor, care prezintă simptome, cel de-al cincilea caz. În aceste situații orarul va fi adaptat de către managementul fiecărei școli, în așa fel încât programul, dacă situația va impune acest lucru, să fie împărțit în zile de prezență fizică și, din păcate, atunci când cadre didactice sunt indisponibile ș nu pot fi înlocuite, vor fi, să sperăm nu mai mult de o zi, cu predare online. În niciun caz nu dorim să ducem copiii la școală, pentru ca în aceeași zi să facă și ore și ore fizice și ore online”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Regulile obligatorii
El a insistat pe respectarea următoarelor reguli:
- Distanțare fizică „extrem de importantă, maximum posibil. Minim un metru prevede ordinul de ministru”.
- Masca este obligatorie. „Niciun fel de rabat de la portul măștii”, a spus Sorin Cîmpeanu.
- Aerisirea - se va face la intervale regulate.
- Respectarea strictă a condițiilor de transport pe transportul școlar
„Vor fi făcute controale cu privire la respectarea regulilor”, a anunțat Sorin Cîmpeanu.
Imediat după el, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a anunțat regulile sanitare pentru redeschiderea școlilor.
El a explicat că Ministerul Educației și Ministerul Sănătății pregătesc un ghid care va conține toate regulile impuse în școli, atât dascălilor, copiilor dar și părinților acestora.
Ce au de făcut părinții
- Evaluarea propriului copil la domiciliu. „Păstrarea lui acasă dacă are orice fel de simptome care ar putea să indice o infecție cu COVID-19. Este necesar, de asemenea, din partea părinţilor să îşi exprime acordul informat cu privire la testare şi va exista pe pagina Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii un formular tip pentru exprimarea acordului pentru testare. Este important, pentru că doar testând putem să păstrăm pe toată lumea în siguranţă”, a explicat Vlad Voiculescu.
Ministrul Sănătății a spus că vor exista teste antigen rapide la nivelul şcolilor, o parte dintre acestea fiind deja distribuite, iar altele urmând a fi distribuite în perioada imediat următoare. „Prin direcţiile de sănătate publică, mai departe către fiecare unitate de învăţământ", a arătat ministrul.
El a precizat că nu este necesară nicio adeverinţă de la medicul de familie pentru începerea şcolii.
„Am primit mai multe mesaje de la medici de familie cărora le sunt solicitate acum adeverinţe. Repet! Nu sunt necesare adeverinţe medicale de la medicul de familie pentru începerea şcolii”, a mai spus Voiculescu.
Ce trebuie să facă școlile
„Pentru școli, pentru directori, este o sarcină în plus care le revine acum, și anume apărarea nu numai a dreptului la educație al copiilor ci și a dreptului la sănătate al copiilor și familiilor lor. (...) De-a lungul cursurilor este nevoie să se mențină curățenia, e nevoie ca băile să fie pregătite cum trebuie pentru copii, e nevoie ca aerisirea să se facă la termene regulate. (...) De asemenea, școlile sunt chemate să aibă un cabinet medical, dacă nu există un cabinet medical atunci un spațiu izolator, acolo unde copilul care are orice simptome care ar putea să conducă către o potențială infecție COVID-19 să poată fi însoțit, și apoi anunțat medicul de familie, anunțat medicul școlar și anunțată conducerea Direcției de Sănătate Publică. De asemenea, asigurarea comunicării cu părinții”.
Ce fac medicii școlari, medicii de familie și asistenții comunitari
Acolo unde nu există medici școlari se va cere ajutorul medicilor de familie, a spus ministrul.
„Pentru medicii școlari, medicii de familie, asistenții comunitari și toți cei care vor susține acest efort este importantă instruirea cu privire la testare”.
Ei vor fi instruiți la fiecare nivel, progresiv, începând de astăzi, a anunțat ministrul. Ei vor trebui să respecte și circuitul de raportare. „Fiecare test făcut trebuie să fie raportat în maximum 24 de ore către DSP”, a punctat acesta.
Ce vor face copiii
„Este important să poarte măștile, să aibă grijă la igiena mâinilor și să păstreze distanța” a arătat Vlad Voiculescu care a subliniat că este important nu doar pentru ei, ci și pentru familiile lor.
Cum se va face testarea
„Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, de asemenea pentru copiii care au simptome, după aplicarea protocolului de izolare. Testarea se va face în cabinete medicale au într-un izolator. De asemenea, atunci când un copil este testat pozitiv, apoi urmează o anchetă epidemiologică care va fi condusă de Direcția de Sănătate Publică de acolo, și va fi nevoie de colaborarea conducerii unității de învățământ. Asta înseamnă că acei colegi care au interacționat cu copilul diagnosticat cu COVID-19, vor trebui să fie testați de asemenea, dacă există un consimțământ al părintelui. Dacă nu există un consimțământ atunci se va lua legătura cu medicul de familie. E important ca lucrul acesta să se întâmple la timp”, a mai arătat Vlad Voiculescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News