Reding face din nou presiuni asupra Parlamentului

reding
reding

Comisarul european pe Justiție, Viviane Reding,  încearcă să dea din nou lecții Parlamentului României. Aflat la Bruxelles, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea,  a declarat că Reding  a reafirmat ideea privind un cod de conduită pus în aplicare în cadrul regulamentelor Camerei Deputaţilor şi Senatului înainte de finalizarea acestui mandat, care ar fi un semnal "pozitiv" din partea parlamentului României.

 "Am stabilit să avem un dialog constant între comisarul Reding şi parlamentul naţional, Camera Deputaţilor, cu privire la paşii pe care trebuie să-i urmăm în aşa fel încât să avem o transparentizare a deciziilor interne ale parlamentului, paşi concreţi şi rapizi în momentul în care persoanele sunt susceptibile şi sunt stabilite de instanţă că sunt incompatibile sau în conflict de interese. Pe de altă parte am reafirmat cooperarea noastră cu cele două agenţii importante, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru ca regulile din cadrul parlamentului să fie cele democratice, să respectăm legea şi valorile democratice ale UE", a spus Zgonea.

 "Domnia sa a reafirmat ideea privind un cod de conduită pus în aplicare în cadrul regulamentelor Camerei Deputaţilor şi al Senatului înainte de finalizarea acestui mandat, care ar fi un semnal pozitiv din partea parlamentului României. Comisarul Reding a înţeles că noi suntem angajaţi pe acest drum şi că nu vom bloca sub nicio formă eforturile pe care le-a făcut România în ultimii ani de zile şi că vrem să avem două instituţii puternice, ANI şi DNA. I-am spus că în procesul nominalizării procurorului şef al DNA şi al procurorului general politicienii nu se implică, că a scăzut numărul de intervenţii la adresa altor instituţii ale statului, Curtea constituţională, parchete, etc.", a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor, citat de Agerpres.

 Potrivit acestuia, codul de conduită va fi unul după modelul anglo-saxon, asemănător cu cel de la PE, şi că va prevedea anumite sancţiuni.

 "Vrem să le facem (aceste schimbări) înainte de închiderea acestui mandat, cel puţin proiectele să le depunem, să fie susţinere din partea tuturor partidelor politice, pentru a da un mesaj clar că România e pe un drum de maturizare a clasei politice şi că am înţeles aceste reguli. Mai mult, e un semnal şi pentru toţi cetăţenii români care candidează pentru un mandat de parlamentar, să ştie ce-i aşteaptă când ajung în parlament, care sunt regulile legate de incompatibilităţi, conflicte de interese. Să înţeleagă un cetăţean că dacă vrea să fie parlamentar trebuie să aibă anumite calităţi morale", a mai spus Zgonea.

"Am spus în august că în septembrie cei care sunt incompatibili îşi vor pierde mandatul şi că cei care sunt în conflict de interese vor fi sancţionaţi de plenul Camerei Deputaţilor, s-a întâmplat. Am spus în august în comisie că nu va exista o cerere a procurorului şef al DNA sau a altor instituţii ale statului în care parlamentul să treneze deciziile şi aţi văzut, deciziile au fost luate cu rapiditate, chiar dacă ele n-au fost, poate, cele pe care opinia publică le aştepta", a spus Zgonea, afirmând că nu doreşte ca parlamentul României să mai fie introdus "în partea negativă a MCV".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel