Redresarea economică a Ucrainei, afectată de actualele tensiuni militare

Pixabay
Pixabay

Ucraina, țară care depinde de fondurile împrumutate de la FMI, face eforturi suplimentare pentru a obține noi împrumuturi, după ce zeci de mii de soldați ruși s-au adunat la granițele țării. 

Tensiunile dintre Kiev şi Moscova pe tema conflictului din estul Ucrainei ar putea afecta revenirea economică a Ucrainei şi fac şi mai urgentă asigurarea de finanţare de la Fondul Monetar Internaţional, a declarat joi consilierul pe probleme economice al Preşedintelui Ucrainei, Oleg Ustenko, informează Agerpres. 

Moscova a masat zeci de mii de soldaţi la graniţa cu fosta republică sovietică care aspiră să adere la NATO, în contextul în care, de la începutul anului, violenţele au fost reluate în conflictul din estul Ucrainei dintre forţele de la Kiev şi separatiştii pro-ruşi.

Costuri mai mari de finanțare în urma tensiunilor militare



Potrivit lui Oleg Ustenko, masarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina a dus la creşterea costurilor de finanţare de pe piaţa internă şi a determinat Guvernul de la Kiev să accelereze eforturile pentru a obţine noi împrumuturi de la FMI.

"O creştere a concentrării de trupe ruseşti de-a lungul graniţelor Ucrainei afectează în mod negativ economia Ucrainei pe termen scurt", a apreciat Ustenko în primele comentarii ale unui înalt oficial ucrainean cu privire la impactul economic al tensiunilor cu Rusia.

Depreciere a activelor de stat



Aceste tensiuni au dus, joi dimineaţa, la deprecierea obligaţiunilor suverane ucrainene cu până la 1%. Ucraina a intrat în recesiune anul trecut după ce mai multe carantine impuse la nivel naţional pentru a combate pandemia de coronavirus şi-au făcut simţite efectele asupra activităţii economice. De la o contracţie a Produsului Intern Brut de 4% în 2020, Guvernul de la Kiev miza în acest an pe o revenire de 4,6%.

Cu toate acestea, îngheţarea reformelor a împiedicat Guvernul de la Kiev să obţină noi împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional, în cadrul unui acord de asistenţă în valoare de cinci miliarde de dolari aprobat în luna iunie a anului trecut. Parlamentul de la Kiev urmează să voteze joi un act legislativ anti-corupţie necesar pentru obţinerea de noi împrumuturi de la FMI. Acordarea altor ajutoare internţionale, inclusiv din partea Uniunii Europene, este condiţionată de progresele Ucrainei în cadrul acordului cu FMI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel