Reducerea cantității de alimente, cheia longevității

Dacă pui mai puțină mâncare în farfuria ta în fiecare zi s-ar putea să trăiești mai mult, arată rezultatele preliminare ale unui studiu realizat în Stalele Unite ale Americii. Practic, acesta arată că ar trebui să reducem măcar cu 15% cantitatea zilnică de calorii ca să încetinim îmbătrânirea organismului.

Oamenii care și-au redus aportul caloric zilnic cu doar 15%, în decurs de doi ani, au prezentat o scădere semnificativă a metabolismului, arată un studiu clinic de mică anvergură realizat în SUA.
La acești oameni s-au observat, de asemenea, îmbunătățiri ale biomarkerilor asociați cu îmbătrânirea mai lentă și durata de viață mai lungă, a declarat cercetătorul principal, Leanne Redman, profesor asociat de științe clinice la Pennington Biomedical Research din Baton Rouge.

În special, persoanele în cauză au o temperatură mai mică a corpului, au un nivel scăzut de zahăr în sânge și de insulină, dar și scăderi semnificative ale hormonilor care metabolizează moderat, au arătat cercetătorii.

„Știm că toate aceste valori sunt mai scăzute în cazul persoanelor longevive", a spus Redman, citată de webmd.com.

Era demonstrat deja la animale

Anterior, mai multe studii privind îmbătrânirea animalelor au legat consumul mai mic de calorii cu o viață mai lungă, „dar acesta este primul studiu clinic menit să reducă decalajul dintre animale și oameni", a declarat Rozalyn Anderson, expert în cadrul Federației Americane pentru Studiul Îmbătrânirii, care a revizuit rezultatele.

„Mare parte din ce arată acest studiu este în concordanță cu ceea ce am constatat în studiile noastre de maimuțe", a continuat Anderson, profesor asociat care studiază îmbătrânirea și restricțiile calorice la Școala de Medicină și Sănătate Publică de la Universitatea din Wisconsin,.

„Avem egalitate între maimuțe și oameni, și este absolut genial. Am închis acest decalaj", a spus ea.

Cum a fost realizat studiul

Pentru acest studiu, echipa lui Redman a recrutat 34 de oameni sănătoși, cu o vârstă medie de 40 de ani, care au urmat o dietă cu conținut redus de calorii, timp de doi ani.

Cercetatorii i-au învățat participanții la studiu cum să reducă cu 25% din consumul lor caloric zilnic folosind trei modele diferite ale unei diete sănătoase, a explicat Redman. Participanții au fost apoi liberi să-și urmeze dieta, orice model au ales. Niciunul, însă, nu a reușit să renunțe la 25% din calorii.

„Pe cont propriu, au obținut o reducere cu 15% a consumului de calorii, care a fost susținută de doi ani, ceea ce este destul de remarcabil", notează Redman.

Au slăbit, în medie, câte 9 kilograme

În medie, participanții la studiu au pierdut circa 9 kilograme în greutate, mai ales în primul an, chiar dacă jumătate au intrat în studiu la greutate normală, iar restul au fost ușor supraponderali, a dezvăluit cercetătorul.

Testele au arătat și schimbări ale metabolismului și ale proceselor corporale care sunt legate de longevitate. De asemenea, la participanți s-a constata și o reducere a stresului oxidativ, legată tot de metabolismul încetinit.

„Când producem energie, apar produse secundare de metabolizare, iar acestea produse secundare numite radicali de oxigen se acumulează în organism și provoacă leziuni celulelor și țesuturilor", a arătat Redman. Astfel de deteriorări pot provoca o îmbătrânire accelerată a celulelor și contribuie la apariția unor boli precum cancerul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel