Reducerea de oxigen ar creşte speranţa de viaţă: "Hipoxia cronică în mod continuu (11% oxigen) prelungeşte viaţa cu 50%" - studiu

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Restricţia continuă a oxigenului, echivalentă cu ceea ce ar însemna să trăieşti la o altitudine de aproximativ 5.000 de metri, este asociată cu o longevitate crescută la şoarecii de laborator, evidenţiind posibilul său potenţial anti-îmbătrânire, potrivit unui studiu publicat în revista "Plos Biology".

Lucrarea este condusă de cercetători de la Spitalul General din Massachusetts (Boston, Statele Unite); acest lucru a fost deja verificat la drojdii, viermi şi muşte, dar este prima dată când a fost demonstrat la mamifere.

Publicaţia aminteşte într-un comunicat că cercetările pentru extinderea speranţei de viaţă au identificat o serie de compuşi chimici şi alte intervenţii cu efecte promiţătoare la mamiferele de laborator, cum ar fi metformina sau restricţia alimentară. De asemenea, reducerea oxigenului a fost legată de durate de viaţă mai lungi la drojdii, nematode şi muştele fructelor, dar efectele sale asupra mamiferelor erau necunoscute.

Experimente pe şoareci crescuţi pentru a îmbătrâni mai repede

Pentru a-i explora potenţialul, Robert Rogers şi echipa sa au efectuat experimente pe şoareci crescuţi pentru a îmbătrâni mai repede decât alţi şoareci, prezentând în acelaşi timp semne clasice de îmbătrânire la mamifere în corpul lor. Ei au comparat speranţa de viaţă a şoarecilor care trăiesc în niveluri normale de oxigen din atmosferă (aproximativ 21%) cu cea a şoarecilor care, la vârsta de 4 săptămâni, au fost mutaţi într-un mediu cu o proporţie mai mică de oxigen (11%, asemănător cu ceea ce se experimentează la o altitudine de 5.000 de metri).

Ei au descoperit că şoarecii din mediul cu restricţii de oxigen au trăit cu aproximativ 50% mai mult decât şoarecii cu niveluri normale de oxigen, cu un timp de înjumătăţire de 23,6 săptămâni faţă de 15,7 săptămâni. De asemenea, şoarecii care au fost lipsiţi de oxigen au avut un debut întârziat al deficitelor neurologice asociate cu îmbătrânirea. Aceste rezultate susţin potenţialul anti-îmbătrânire al restricţiei de oxigen la mamifere, inclusiv la oameni. Totuşi, vor fi necesare mai multe cercetări pentru a clarifica beneficiile sale potenţiale, precum şi pentru a determina mecanismele moleculare prin care funcţionează.

"Hipoxia cronică în mod continuu prelungeşte viaţa cu 50%"

"Am descoperit că hipoxia cronică în mod continuu (11% oxigen, echivalent cu ceea s-ar experimenta undeva la baza Everestului) prelungeşte viaţa cu 50% şi întârzie apariţia slăbiciunii neurologice într-un model de îmbătrânire la şoareci", rezumă Rogers.

Deşi restricţia calorică este cea mai eficientă şi mai studiată intervenţie pentru creşterea speranţei de viaţă şi a sănătăţii, este prima dată când restricţia de oxigen s-a dovedit a fi benefică într-un model de îmbătrânire la mamifere, adaugă cercetătorul, scrie Rador, citând 20minutos.es.. Cayetano von Kobbe, om de ştiinţă la CSIC şi cercetător la Centrul Severo Ochoa pentru Biologie Moleculară, consideră că acest studiu este o dovadă de concept "foarte interesantă" asupra efectului nivelului scăzut de oxigen asupra longevităţii şoarecilor.

Cu toate acestea, modelul de şoarece îmbătrânit prematur folosit este foarte specific (mutaţia unei gene implicată în repararea ADN-ului), ceea ce limitează concluziile, spune acest cercetător, care nu semnează lucrarea. "În mod ideal, ar fi să-l comparăm cu efectul nivelurilor scăzute de oxigen la şoarecii normali, deşi acest lucru ar implica studii care durează mai mult de doi ani şi nu şase luni, ca în cazul studiului de faţă", a declarat el pentru Science Media Center Spania.

Rezultatele "sunt greu de extrapolat la oameni, în primul rând din cauza diferenţelor evidente dintre şoareci şi oameni, dar cu atât mai mult, datorită faptului că se foloseşte un model de şoarece cu o mutaţie foarte specifică".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel