Reducerea numărului de ore de muncă are „un succes copleșitor”, arată un experiment

Sursa Pixabay
Sursa Pixabay

Experimentele privind săptămâna de muncă cu mai puține zile au fost de un adevărat succes, spun cercetătorii.

Programele pilot privind scurtarea săptămânii de muncă din Islanda au avut „un succes copleșitor” și au motivat mulți angajați să facă pasul către programe de lucru mai scurte, au spus cercetătorii, potrivit BBC. Testările, în care persoanele au fost plătite la fel pentru a lucra patru zile pe săptămână în loc de cinci zile pe săptămână, au avut loc între 2015 și 2019.

Productivitatea a rămas aceeași sau a crescut în majoritatea locurilor de muncă, sunt de părere oamenii de știință care au analizat datele. Mai multe astfel de experimente au loc în întreaga lume, inclusiv în Spania sau Noua Zeelandă. În Islanda, programul pilot implementat de Consiliul Local al capitalei Reykjavik și guvernul național a inclus în final 2.500 de angajați, adică 1% din populația lucrătoare a țării.

Mulți au scăpat de 4-5 ore de muncă pe săpămână și s-au simțit mai bine

Mulți dintre angajați au trecut de la 40 de ore pe săptămână la 35-36 de ore pe săptămână, au explicat cercetătorii organizațiilor Autonomy și Asociația pentru Democrația Sustenabilă (Alda). Aceste programe pilot au făcut ca sindicatele să renegocieze modelul de muncă, iar acum 86% din forța de muncă a Islandei fie lucrează deja un program mai scurt pentru aceiași bani, fie vor fi eligibili curând.

Muncitorii se simt mai puțin stresați și au un risc diminuat de a dezvolta sindromul burnout, iar echilibrul dintre sănătate și viața de serviciu s-a îmbunătățit. Will Stronge, directorul de cercetare de la Autonomy, a spus: „Acest studiu arată că cel mai mare experiment al lumii privind săptămâna de muncă mai scurtă în sectorul public a fost categoric un succes copleșitor. Arată că sectorul public este gata să fie pionier pentru mai puține ore de muncă, iar alte guverne au ce învățat din experiment”.

Schimbarea este un progres în performanță

Gudmundur D. Haraldsson, cercetător la Alda, a spus: „Aventura islandeză a săptămânii de muncă mai scurte ne spune nu doar că este posibil să muncești mai puțin în vremurile moderne, ci că este posibilă și o schimbare progresistă”.

Spania experimentează cu un program similar pentru companii, în mare parte din cauza provocărilor pandemiei de coronavirus. Și Unilever le oferă angajaților șansa de a renunța la 20% din orele de muncă fără o reducere a salariului ca parte a unui experiment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel