Reducerea riscurilor asociate fumatului în întreaga lume - un pas important în direcția creării unor politici de sănătate publică mai bine informate și orientate spre protejarea sănătății publice.
În perioada 25-26 septembrie 2023, Atena a fost gazda celui de-al 6-lea Summit pe tema Reducerii Riscurilor Asociate Tutunului (6th Summit Tobacco Harm Reduction), organizat de SCHORE. Evenimentul a adunat speakeri și reprezentanți din industrie, printre care și Konstantinos Farsalinos, Giovanni Li Volti, Marewa Glover, Rishaad Hajee, Carrie Wade, Ignacio Gonzalez Suarez și Ondrel Koumal. Tema centrală a evenimentului a fost conceptul de reducere a riscurilor în contextul fumatului și impactul acestuia asupra sănătății publice.
În contextul evoluției constante a problemelor legate de fumat și consecințele sale asupra sănătății publice, summitul a avut un accent special pe identificarea unor abordări inovatoare și soluții concrete pentru a reduce impactul negativ al tutunului în rândul populației globale. Participanții au discutat despre datele existente, rezultate în urma diverselor cercetări realizate de experți de pe mai multe continente și au analizat strategiile de reducere a numărului total de fumători în ciuda creșterii constante a populației, subliniind importanța colectării de date suplimentare pentru a sprijini deciziile autorităților de reglementare în domeniul sănătății publice.
Această conferință a fost o ocazie crucială pentru schimbul de cunoștințe și expertiză, contribuind astfel la promovarea unor politici și practici mai eficiente în reducerea efectelor nocive ale tutunului în întreaga lume. A fost un pas semnificativ înainte în direcția unui viitor mai sănătos și fără tutun pentru toți cetățenii planetei noastre.
În cadrul discuțiilor, Rishaad Hajee, Head of Regulatory Market Activation, Philip Morris International, a subliniat importanța prevenirii începerii fumatului pentru cei care nu fumează. În acest sens, s-au luat măsuri pentru limitarea accesului nefumătorilor la produsele cu tutun prin programe specifice în magazine. A fost evidențiată nevoia de transparență în industrie și de deschidere în dialogul cu toate părțile implicate.
"Indiferent despre ce este vorba, există reglementatori, există societatea civilă, există consumatorii produselor, precum și alte părți interesate. Și una dintre modalitățile de a putea lucra împreună într-un mod care să țină cont de preocupările tuturor acestor oameni este să avem deschidere, să avem transparență, și cred că parteneriatul se construiește pe baza acestora", a declarat Hajee.
Un îndemn pe care l-a oferit acesta tuturor oamenilor, fie că fumează sau nu, este: ”Dacă nu fumați, nu începeți! Dacă fumați, renunțați! Dacă nu renunțați, faceți o schimbare!”, a spus acesta.
De asemenea, au fost exprimate păreri referitoare la politica Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în domeniu, precum și un îndemn la adresa acesteia de a privi mai atent dovezi din lumea reală și de a include perspective diverse în elaborarea politicilor globale. Importanța transparenței în aceste discuții a fost accentuată, evidențiindu-se nevoia de a beneficia de multiple perspective și opinii pentru a evalua întregul corp de dovezi științifice.
Citește continuarea pe dcmedical.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu