Reducerea TVA în Germania, surpriză la pompă: prețul benzinei NU a scăzut. Beneficiu doar pentru companiile petroliere

Foto: Engin Akyurt/Pexels
Foto: Engin Akyurt/Pexels

Soluția reducerii accizei sau a TVA pentru a limita creșterea prețurilor la combustibil nu a avut efect în Germania. Vehiculată de politicienii din Opoziția din România ca un panaceu la criza benzinei, reducerea taxelor nu oferă mai nimic consumatorului, ci mai degrabă profită companiile distribuitoare de combustibil.

În Germania, unde a intrat în vigoare o reducere a taxelor la carburanţi, speranţele şoferilor că vor alimenta la preţuri mai ieftine s-au dovedit nerealiste. Pentru prima dată de la introducerea măsurii, la 1 iunie, preţul carburanţilor a crescut din nou în medie la peste 2 euro la nivel naţional. Fenomenul era de aşteptat, spun numeroşi economişti, se arată într-un material RADOR.

 Preţul carburanţilor a crescut din nou la peste 2 euro, în medie, în toată Germania. Miercuri, motorina a costat 2,007 euro pe litru, cu 1,5 cenţi mai mult decât în ziua precedentă, iar preţul benzinei a stagnat la aproape 1,95 euro pe litru, transmite ADAC, Automobil Clubul German.

În zilele premergătoare intrării în vigoare a reducerii taxelor la carburanţi, companiile din industria petrolieră au majorat puternic preţurile până la sfârşitul lunii mai, la o medie de 2,044 euro pe litrul de motorină şi 2,15 euro la benzină. Astfel, pentru motorină, reducerea de preţ, în raport cu ultima zi din luna mai, este de numai 3,7 cenţi pe litru, în timp ce pentru benzină este considerabil mai mare, 20,3 cenţi. Totuşi, datorită reducerii taxelor, preţul unui litru de motorină cu tot cu TVA ar fi trebuit să fie mai ieftin cu 17 cenţi, iar cel al benzinei, cu 35 de cenţi.

Competiție slabă, concentrarea pieței la fel ca în România

Companiile din energie au reușit să mențină prețurile crescute, datorită structurii pieței, apropiate de cea din România, unde competiția e slabă, din cauză că doar câțiva mari operatori fac jocurile în piață.

Tomaso Duso, şeful Departamentului pentru companii şi pieţe din cadrul DIW - Institutul German pentru Economie din Berlin - afirmă că reducerea taxelor la carburanţi nu a fost transferată în totalitate de către companiile de petrol şi rafinării. Motivul este că rafinăriile au putere de piaţă. Aceasta nu denotă neapărat un comportament rău intenţionat, ci este rezultatul unei concentrări ridicate a pieţei în rândul rafinăriilor şi al companiilor de petrol, explică specialistul.

Duso a spus că economiştii au avertizat asupra acestui lucru, dar decidenţii politici s-au făcut că nu aud. Astfel, reducerea preţurilor la pompă este acum pierdută, spune Duso, citat de "Handelsblatt".

Institutul pentru Cercetare Economică: ”Val de indignare nejustificată”

Clemens Fuest, directorul IFO - Institutul pentru Cercetare Economică, avertizează asupra "unui val de indignare nejustificată".

"Există numeroase vociferări, dar să nu uităm că preţurile cresc şi pe pieţele mondiale", a spus el la reuniunea anuală IFO de la Munchen. Expertul s-a declarat însă uimit de faptul că politicienii au dat asigurări că scutirea de taxe va fi transferate către şoferi. În definitiv, companiile continuă să stabilească singure preţurile pe care le percep pentru produsele lor şi ceea ce pot impune pe piaţă, a spus Fuest. Acest lucru este legitim, iar intervenţia statului în preţuri este întotdeauna problematică, a spus el. Germania nu este singura ţară care se confruntă cu creşterea preţurilor la carburanţi, totuşi, dacă facem abstracţie de valoarea reducerii taxelor, creşterea preţurilor la carburanţi în perioada 30 mai - 6 iunie este una dintre cele mai mari din Europa.

”Reducerea taxelor folosește doar companiilor de petrol”

Preşedintele Comisiei Monopolurilor, Jurgen Kahling, a avertizat în "Neue Osnabrecker Zeitung" împotriva eliminării controversatei reduceri pentru carburanţi, deoarece acest pas ar duce la creşterea în continuare a preţurilor la aceste produse. Ar fi fost însă mai bine să nu apelăm la acest instrument, a declarat Kahling, preşedintele organismului consultativ al guvernului federal. Reducerea impozitelor a fost o greşeală, consideră şi preşedintele Institutului DIW, Marcel Fratzscher. Cea mai mare parte din cele 3 miliarde de euro din impozite vor ajunge în buzunarele companiilor de petrol, se teme acesta. Ca o contramăsură, Fratzscher a sugerat guvernului german să urmeze exemplul Italiei şi al Marii Britanii şi să introducă un impozit pe profiturile excedentare pentru companiile petroliere. Guvernul ar putea apoi să returneze economiile realizate tuturor cetăţenilor sub forma unei plăţi pentru energie. Propunerea lui Fratzscher este respinsă de liberal-democraţi, aflaţi la guvernare, dar şi de mulţi economişti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel