Referate consacrate Dinastiei de Hohenzollern, la Berlin

Recent, a avut loc, în spațiul de reprezentare al Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, sub titlul generic „Die Hohenzollern in Rumänien”, un ciclu de referate consacrat rolului Dinastiei de Hohenzollern în România, în perioada 1866 – 1947.

Alegeri prezidentiale 2024

Recent, a avut loc, în spațiul de reprezentare al Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, sub titlul generic „Die Hohenzollern in Rumänien”, un ciclu de referate consacrat rolului Dinastiei de Hohenzollern în România, în perioada 1866 – 1947. Manifestarea a fost organizată în colaborare cu Bundesinstitut für Kultur und Geschichte der Deutschen im Östlichen Europa (Institutul Federal pentru Istorie a Germanilor în Europa de Est), din Oldenburg, Deutsch-Rumänische Gesellschaft e.V. (Societatea Germano-Română din Berlin), Deutsches Kulturforum Östliches Europa (Forumul Cultural German pentru Europa de Est), Potsdam.

Referatele au fost susținute de către Dr. Gerald Volkmer (Oldenburg) (titlu: Familia Regală și România 1866–1918. Occidentul la Curtea din București – Integrarea Europeană prin rețele dinastice), Dr. Edda Binder-Iijima (Göttingen) (titlu: Familia Regală și România 1918-1947.  Crize dinastice și politice între democrație și autoritarism), Dr. Anneli Ute Gabanyi (Berlin) (titlu: Familia Regală și România 1947–2017. Desființarea monarhiei - noul rol al Casei Regale), și Dr. Silvia Irina Zimmermann (Mannheim) (titlu: Să dăm României o față. Reginele Elisabeta și Maria ca ambasadoare ale Familiei Regale). Acest din urmă referat a fost însoțit de o proiecție de diapozitive.

În deschidere au rostit mesaje de salut Claudiu Florian, director adjunct al Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin (totodată moderator al evenimentului), Dr. Gerhard Köpenik, președinte al Societății Germano-Române Berlin, și Dr. Harald Roth, director al Forumului Cultural German pentru Europa de Est, Postdam.

(w670)

În partea a doua a manifestării a avut loc o discuție cu publicul, calitatea și numărul întrebărilor adresate referenților demonstrând interesul deosebit cu care este privit în continuare acest subiect al istoriei moderne și contemporane a României. Publicul prezent a numărat peste 120 de persoane, făcând neîncăpătoare sala mare de evenimente a ICR Berlin. În pauza manifestării a fost oferită o degustare de vin românesc.

Edda Binder-Iijima este istoric la Universitatea Heidelberg. Studii de Istorie, Slavistică, Română şi Japoneză la Universitățile Göttingen, București şi Münster. În perioada 2004 – 2011 a fost cadru didactic universitar la Universitățile Leipzig şi Heidelberg, în domeniul istoriei şi culturii române. Este autoare şi co-autoare a numeroase volume şi studii pe teme de istorie a României, între care: Die Hohenzollern in Rumänen 1866-1947. Eine monarchische Herrschaftsordnung im europäischen Kontext (Hohenzollern în România – 1866 – 1947, o ordine monarhică în context european, 2010), Gedächtnis der Literatur. Erinnerungskulturen in den südosteuropäischen Ländern nach 1989 (Memoria Literaturii: Culturi ale memoriei în țările sud-est-europene după 1989), 2010.

Dr. Anneli Ute Gabanyi, născută in București, a studiat engleza, romanistica si științe politice, cercetătoare si coordonatoare a departamentului românesc al institutului de cercetare din cadrul Postului de Radio Europa Liberă din München, Cercetător la Institutul Sud-Est din München si la Fundația Știință si Politică din Berlin; numeroase publicații cu privire la trecutul și prezentul României și al Republicii Moldova, membru al Consiliului Regal.

Gerald Volkmer - doctor în filozofie și în drept, specialist în istoria Europei de Est și totodată istoric al Dreptului, cu predilecție pentru spațiul carpato-danubian. A fost conducător științific al Institutului Transilvania din cadrul Universității Heidelberg, ulterior colaborator științific și director adjunct al Institutului pentru Istorie și Cultură Sud-Est-Europeană din cadrul Universității din Munchen. Din anul 2013 este director adjunct al Institutului Federal pentru Cultură și Istorie a Germanilor din Europa de Est, în cadrul Universității Oldenburg. 

Dr. Silvia Irina Zimmermann, născută la Sibiu, a studiat literatura, limba engleză, istoria artei și sociologie; traducătoare, inițiatoare, co-fondator si conducătoare a Centrului de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare Wiedisch; numeroase publicații despre personalitatea și importanța primei regine a României, Regina Elisabeta, co-editor a seriei literare Centrul de Cercetare Carmen Sylva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel